avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA factura fara tva UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

factura fara tva UE

buna ziua
am o firma care efectueaza transport intracomunitar. soferul a cumparat in luna septembrie piese de schimb din Germania. factura a fost fara tva. cum o inregistrez in contabilitate? taxare inversa? se declara in 390 ca achizitie intracomunitara? deasemenea decontul l-a depus pe data de 30 octombrie iar factura este cu data de 25 septembrie. cu ce data inregistrez factura ? cu data depunerii decontului sau data inscrisa pe factura? iar daca se declara in 390 cum pot proceda la declararea acesteia deoarece termenul a fost depasit.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:20, 6 Noiembrie 2011
1. factura se inregistreaza in contabilitate cu taxare inversa - ar fi bine sa verificati prin internet pe vies daca partenerul dvs. este inregistrat in scopuri de tva.
2. factura se inregistreaza la data de pe ea, se raporteaza prin D390 si se trece si in D300 la rubrica de achizitii intracomunitare.
3.Daca factura este inregistrata in contabilitate in septembrie si cuprinsa in decont D300, mai trebuie doar sa o raportati prin D390 aferent lunii septembrie.
4. Daca factura nu este inregistrata in contabilitate se va inregistra in luna octombrie, in decontul de tva o veti trece la regularizari intracomunitare , dar D390 il veti depune tot pe luna septembrie.
5.D390 o veti depune pur si simplu si restul depinde de administratia financiara. Sunt unele administratii care amendeaza in momentul depunerii la ghiseu, iar altele nu amendeaza numai in cazul unui control al garzii financiare sau control fiscal - daca veti avea vreodata.
ATENTIE: in cazul in care sunteti cu tva trimestrial (nu stiu daca ati mai avut achizitii intracomunitare sau ati depasit cifra de afaceri) va trebui sa treceti la tva lunar datorita acestei achizitii.
multumesc mult pentru raspunsuri
daca am depus 390 PE LUNA SEPEMBRIE ACUM POT DEPUNE DOAR O RECTIFICATIVA, NU?
MULTUMESC
Da, veti depune o declaratie 390 rectificativa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestare servicii - d300 mirelanicola.72 mirelanicola.72 va supun atentiei si va solocit ajutorul pentru urmatoarea situatie: o SC din Romania platitoare de TVA, beneficiaza de servicii efectuate de o SC din ... (vezi toată discuția)
Achizitionez pentru prima data marfa din exterior marymary marymary -sunt srl platitor de tva, inregistrat in ROI -achizitionez pentru prima data marfa din exterior, din ungaria(cartuse de toner) de la un furnizor care isi ... (vezi toată discuția)
Declaratii 390, 300 gabon gabon Buna ziua, Am o mare rugaminte sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea situatie. In 18.12.2009 am platit avans pentru o achizitie de bunuri intracomunitare, in ... (vezi toată discuția)