avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Termenul maxim de emitere a deciziei de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Termenul maxim de emitere a deciziei de pensionare

Buna ziua !
Va rog frumos, daca poate cineva sa-mi spuna, care este termenul maxim in care o casa de pensii judeteana, poate recalcula trecerea de la pensia anticipata partial, la pensia pentru limita de varsta, conf. art. 67, alin.2, leg.263/2010 ?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 20:15, 7 Octombrie 2017
1. Termenul ar fi de 45 de zile de la data indeplinirii conditiior pentru pensia pentru limita de varsta.

2. De regula (!?) acest termen este depasit dar veti primi si din urma drepturile de pensie, adica de la data indeplinirii conditiior pentru pensia pentru limita de varsta.

3. Chiar daca transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta trebuia facuta din oficiu nu ar fi rau daca ati lua legatura cu Casa de Pensii si sa le reamintiti ca a trecut cam mult timp de cand ati indeplinit conditiile pentru pensia pentru limita de varsta si nu s-a emis inca noua decizie de pensionare (pentru limita de varsta).
Am luat legatura cu casa de pensii, si mi-au spus ca eu deja primesc o pensie, cea anticipata partial.Prioritate au cei care nu primesc, sau trebuie sa primeasca prima lor pensie, Eu trebuie sa stau la rand, ca oricum imi voi primi banii din urma. Cat timp au ei de gand sa ma mai tina, nu stiu.Banuiesc ca nu ma pot tine ani multi. Trebuie sa existe un termen limita ! Banuiesc ca nu are legatura cu art. 107, alin 2 din legea 263/2010. De ce trebuie sa mergem in instanta pentru a castiga un drept care legal deja il avem ? Deja cand va scriu aceste randuri se inplinesc 10 luni de cand am dreptul la pensie pentru limita de varsta. Decizie calculata chiar de ei. In concluzie m-ar fi interesat perioada maxima care la apropierea expirarii ei sunt obligati sa recalculeze dosarul. Daca nu exista asa ceva, desi eu cred ca trebuie sa existe, asta e.
Va multumesc !
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 106
(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii.
...
(4) Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunica persoanei care a solicitat pensionarea, in termen de 5 zile de la data emiterii.

Art. 116
Incetarea, suspendarea sau reluarea platii pensiei, precum si orice modificare a drepturilor de pensie se fac prin decizie emisa de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, in conditiile respectarii regimului juridic al deciziei de inscriere la pensie.

2. - Adica, in conditiile art. 106 se va emite si decizia de transformare a pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta.
- Nu exista o alta dispozitie legala speciala privind termenul de emitere a deciziei de pensionare pentru limita de varsta ca urmare a transformarii pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta.

3. - Perioada de intarziere de 10 luni mi se pare si mie exagerata indiferent de cauzele obiective invocate de Casa de Pensii.
- Raspunsul pe care l-ati primit de la Casa de Pensii (ca dvs. aveti deja o pensie pe cand altii nu au si asteapta prima pensie) mi se pare pueril si in bataie de joc fata de dvs.
- Nu dvs. sunteti vinovat ca la Casea de Pensii nu exista suficient personal care sa rezolve problemele in timp legal.

4. Faceti o sesizare la Casa Nationala de Pensii Publice, pe e-mail, la:
cnpp.ro/petitii-si-sesizari
Daca, dupa mai multe solicitari, nu ati primit niciun raspuns, sunteti indreptatit sa formulati si plangere penala, intrucat fapta Casei de Pensii, prin directorul acesteia, comite un abuz in serviciu (vi se refuza un drept cu incalcarea legii, care va produce prejudicii-pensia mai mica)
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Octombrie 2017
adema1980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie monalisa16 monalisa16 Buna ziua, Am lucrat in invatamant, sunt pensionara din 2013 si am depus in luna mai 2015 dosarul complet pentru recalcularea pensiei ,deoarece am lucrat la ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie ARKzad ARKzad Am obtinut prin instanta,recalcularea pensiei.Dupa cat timp de la data depunerii hotarari la oficiul de pensii pot beneficia de noua decizie de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sandravarlan sandravarlan buna ziua,in cate zile trebuie potrivit legii sa primesc decizia de pensionare si respectiv,pensia?multumesc (vezi toată discuția)