Am o fata din prima casatorie si ii platesc pensie alimentara de 1/4 din salariul minim net.
Tocmai mi s-a nascut al doilea copil din a doua casatorie si vreau sa cer diminuarea pensiei alimentare (sau cum se numeste acum) astfel incat sa platesc jumatate adica 1/8 din salariul minim net.
Se poate?
Cum trebuie sa formulez actiunea in instanta?
Trebuie sa ma judec cu fosta nevasta (nu as vrea asta) sau pot cere direct instantei sa dea o hotarare cu injumatatirea pensiei de intretinere?
Ce acte sa atasez cererii?
Mai ales ca de 5 ani de zile de cand a plecat fosta nevasta si a luat fata nu imi permite sa o vad desi am un program de vizita care nu mi se respecta
Multumesc
Buna ziua,
Conf. art. 529 alin. 2 C.Civ, va trebui sa platiti pentru fetita 1/6 din salariu.
Va trebui sa va adresati instantei cu o cerere de chemare in judecata a celei care o are acum in intretinere, respectiv a mamei.
Poate asa va vedeti si copilul, nu?
Depuneti o cerere simpla de chemare in judecata avand ca obiect reducere pensie intretinere. Atasati cererii de chemare in judecata vechea sentinta, copia dupa actul dvs de identitate, adeverinta venituri, copie dupa certificat nastere minor. Atentie, cererea se timbreaza. Se judeca in contradictoriu cu fosta dvs sotie. In fapt motivati-o pe schimbarea situatiei prin nasterea celui de al doilea copil. In drept, prev. art. 403 Cod civil, art. 529, art. 531 alin. (1) Cod civil.
1/6 din venitul net lunar, iar in lunile in care nu aveti venit pensia va fi raportata la sal min pe economie.pentru ca este in interesul tuturor sa fie stabilit asa.daca dvs dupa 2 luni va gasiti de munca, fosta sotie trebuie sa introduca iar actiune in instanta sa modifice pensia.
faptul ca nu vedeti copilul nu are nicio legatura cu pensia de intretinere.faceti demersurile legale pentru respectarea programului de vizita si luptati pentru drepturile dvs daca va doriti cu adevarat sa vedeti acest copil si sa aveti grija lui.dar dvs neavand un loc de munca nu stiu daca va permiteti toate acestea.
Pensie alimentara
gladise
buna.
cine ma poate ajuta cu niste sfaturi in legaura cu pensia alimentara ce trebuie sa o plateasca fostul sot?
sant divortata am 2 copii iar tatal plateste ... (vezi toată discuția)