avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie

Mama se intoarce la serviciu in timpul celor 126 zile de concediu sarcina si lehuzie. Nu solicita stimulent, dar tatal o poate face ?
Unde poate verifica o institutie publica daca salariatul realizeaza venituri mai mari de 3.000 lei ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:23, 29 August 2015
1. Da, poate tatal solicita stimulentul de insertie.
2. Din cat cunosc eu, obtinerea stimulentului nu este conditionata de cantumul venitului obtinut. Veniturile se pot afla de la Administratia Financiara, fie direct daca are acest drept, fie cerandu-i direct salariatului o fisa fiscala.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2015
Cris1971, utilizator
@ croberta

1. La terminarea concediului de maternitate de catre mama, tatal poate solicita acordarea stimulentului de insertie numai daca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea acestuia.
Adica, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, timp de 12 luni sa fi realizat venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit.

2. ANAF despre venituri si Inspectia Muncii cu privire la salariu pot furniza astfel de informatii.
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.


2. - Nu angajatorul este cel care trebuie sa verifice daca salariatul sau are venituri peste 3.000 lei.
- Asta este obligatia salariatului care trebuie sa anunte AJPIS in asemenea situatii si a AJPIS care trebuie sa verifice pe beneficiarii de indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie caty28 caty28 Buna ziua. Am si eu o nelămurire: in cazul in care solicit stimulentul de inserție fara a intra in CCC, pana la ce vârstă a copilului il primesc? 1 an sau ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie patricia85 patricia85 Buna ziua,am o intrebare in legatura cu stimulentul de insertie.in iulie trebuie sa nasc iar postnatalul se va incheia undeva la mijlocul lui august.eu nu ... (vezi toată discuția)