avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Do\'s & Don\'ts in fata judecatorului de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Do's & Don'ts in fata judecatorului de divort

BUna ziua,
O buna prietena se afla in situatia urata de a divorta.
Situatia se prezinta pe scurt asa: familia celor doi da nastere unei fetite.
Sotia cu serviciu stabil de calificare inalta, sotul fara un serviciu stabil.
Sunt de acord sa emigreze in Europa impreuna cu copilul de sub 5 ani. El nu se acomodeaza, nu isi gaseste de lucru, ea gaseste doua job-uri cf. studiilor.
Revin in tara impreuna cu copilul la cererea si insistentele lui dupa doar cateva luni.
Reveniti in Romania, situatia in familie se degradeaza, atat financiar cat si emotional. Intre timp el incepe o relatie (sau mai multe?) cu alte femei, sotia avand dovezile inselaciunii.
Reiau impreuna in considerare emigrarea, dar in ultimul moment el se razgandeste, introducand in acelasi timp in calitate de reclamant proces de divort impotriva sotiei.
Sotia pleaca impreuna cu copilul, lucru cu care reclamantul e de acord. In cadrul procesului el cere divortul din culpa comuna, sustinand ca nu e este sustinut afectiv de pârâtă in dezvoltarea personala.
Sotia doreste ca desfacerea casatoriei sa se produca din culpa exclusiva a sotului.
Ea, din cate mi-a povestit, nu are nici o experienta in domeniul juridic sau legata de sala de judecata, eu incercand sa descriu povestea in termeni cat mai exacti apropiati eventual domeniului dumneavoastra de expertiza si respectandu-i intimitatea intr-o masura cat mai mare.

Motiv pentru care va roaga sa-i dati cateva sfaturi despre cum sa trateze intreaga poveste ce se asterne in fata ei (eventual nu doar sfaturi juridice ci si de comportament in fata judecatorului, in instanta de judecata, etc. izvorate din experienta dvs.) astfel incat sa foloseasca tot ce poate inspre favoarea ei si a copilului.

Va multumesc anticipat,
Cu respect.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2015
gromaneco, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 15:31, 2 Septembrie 2015
În ce stadiu este dosarul de divorț?
buna ziua !
Sotia va scrie in intampinare (aceasta este hartia prin care dansa raspnde/contracareaza afirmatiile sotului tot ce ati descris mai sus si eventuale alte aspecte pe care dvs in incercarea de a ii respecta intimitatea nu le-ati expus pe forum.Sotia pentru a obtine divortul din culpa exclusiva a sotului trebuie sa faca dovada in acest sens , de obicei prin martori si nu este exclus vreun certificat medico legal daca a fost victima violentei in familie.Nu in ultimul rand, sotia fiind plecata din tara cu copilul va trebui sa imputerniceasca aici o persoana de incredere care sa o reprezinte ca presupun ca nu va veni in tara pentru fiecare termen de judecata.In prezent desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a unuia din soti sau din culpa comuna nu are nici o relevanta juridica decat din punctul de vedere al satisfacerii unor orgolii personale.Ca sfaturi juridice connform exprimarii dvs din ultimul alineat al topicului bine ar fi sa fie prezenta personal la fiecare termen chiar daca va angaja un avocat (fara acesta din urma nu prea cred ca poate fata situatiei), sa aiba un comportament cuviincios in sensul de a nu intrerupe presedintele de complet cand acesta vorbeste si sa vorbeasca numai cand i se acorda cuvantul, sa poarte o imbracaminte respetuoasa in sala de judecata,, sa nu vorbeasca in sala de judecata nici macar cu avocatul, sa nu bea sau sa manance in sala, daca are sa ii spuna ceva avocatului sa iasa din sala de judecata, sa isi inchida telefonul mobil, sa se adreseze cu "domnule Presedinte" sau "onorata Instanta" sau "domnule Judecator", sa nu meste chewgum, sa nu "sape" prin poseta dupa nu stiu ce lucru marunt, sa nu faca zgomot sub nici o forma, sa nu se fataie ba inauntru ba afara din sala de judecata, sa fie prezenta la ora indicata pe citatie si sa indeplineasca conditiile scrise din citatie, sa respecte termenele procedurale si sa isi exercite drepturile cu buna credinta.Cam asta ar fi in mare.
cu stima, cassy
Chiar sa nu aiba voie sa schimbe o vorba cu avocatul nu cred. este firesc ca pe parcursul procesului sa-i vorbesti avocatului, pentru a-l informa rapid cu privire la anumite aspecte sau anumite probe cu martori, altfel risti de fiecare data sa fii amanat pentru un alt termen. Imi permit sa sfatuiesc petenta de a solicita exercitarea autoritatii parintesti exlusiva, tinand cont de faptul ca deja locuieste cu minorul in alta tara, domiciliul minorului sa fie fixat la ea, pensia alimentara 25% din venitul tatalui, si programul de vizita pentru a nu fii deranjata de tata dupa bunul sau plac. Din vina cui divorteaza nu este relevant. Ar fii de apreciat daca ar da la pace si ar divorta de comun acord, in caz contrar ar trebui sa solicite partaj.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2015
Justitiarul711, utilizator
Partaj solicita daca vor si daca au bunuri de impartit, nu are legatura cu divortul.
Nu va exercita autoritatea parinteasca singura, asa ca nu are rost sa ceara, iar vina exclusiva a sotului e greu de probat, adica e greu de probat ca ea nu are nicio vina pt destramarea casniciei.
adisan a scris:

În ce stadiu este dosarul de divorț?


In stadiul Intampinarii, daca m-am exprimat corect.

si, da, sotia doreste exercitarea autoritatii parintesti exlusiva

Deasemenea, prin mine va transmite tuturor multumiri pentru sfaturile ce ati avut rabdarea si intelegerea a i le da!

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa fac sa nu imi pierd copilul??? david_iulian david_iulian Buna ziua! Va rog din suflet sa ma ajutati sa nu imi pierd copilul.Problema este ca am divortat (sotia a dat divort).Am fost deacord sa fie din culpa ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata! am nevoie de ajutorul vostru in privinta unui ... Marius198828 Marius198828 Buna dimineata! Am nevoie de ajutorul vostru in privinta unui caz. Sot si sotie, au un copil minor, nu se mai inteleg sotii, sotul ii face evacuare pe ascuns ... (vezi toată discuția)
Divort renaldoo renaldoo buna! ma aflu intr-un divort cu sotia,precizez ca nu mam prezentat la nici o infatisare si nici nu mi-am pus un avocat deoarece am sperat sa ne impacam dar in ... (vezi toată discuția)