avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Inmatricularea unei masini radiate.
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Inmatricularea unei masini radiate.

Buna ziua,

Vreau sa cumpar o masina inmatriculata de la cineva.
Eu doresc sa o iau de la proprietar radiata.
Si sa o inmatriculez mai tarziu dupa ce este restaurata.

Este posibil sa o mai reinmatriculez?
Si cam in ce consta vanzarea.

De precizat este o masina mai veche cam din 80'.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2015
nistick, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:25, 30 August 2015
eu cred ca se poate si in acest sens proprietarul, pt a radia autoturismul trebuie sa depunan Cererea de radiere;n Certificatul de inmatriculare;n Actul de identitate al solicitantului in original si copie;n Placutele cu numarul de inmatriculare;n Cartea de identitate a vehiculului in original si copie;n Fisa de inmatriculare cu viza organului fiscal competent teritorial sau certificatul de atestare fiscala.n Certificat de radiere – 3 exemplare;n In cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie (de exemplu certificat inregistrare la Registrul Comertului), precum si imputernicirea reprezentatului legal al acestora; n Procura speciala autentificata de notarul public, in cazul in care documentele se depun de o alta persoana decat titularul.nnn
In functie de motivul pentru care doriti sa radiati autoturismul, dosarul trebuie sa mai contina si:nn Documentul care atesta dezmembrarea, casarea sau predarea unei unitati specializate in vederea dezmembrarii, atunci cand automobilul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unitati specializate pentru dezmembrare;n Declaratie pe proprie raspundere a titularului inmatricularii sau a mostenitorilor legali ai acestuia, din care sa reiasa ca vehiculul nu mai circula pe drumurile publice si o copie unui document care atesta detinerea unui garaj, teren, curte, parcare, unde va fi depozitat vehiculul respectiv, acte necesare in cazul in care posesorul nu mai doreste mentinerea vehiculului in circulatie;nnapoi faceti un contract de vanzare cumparare a autoturismului radiat, pentru a putea ulterior reconditionarii masinii sa o puteti inmatricula, respectand conditiile impuse de lege in acest sens.ntrebuie sa treaca cel putin 30 de ani de la incetarea fabricarii respectivei masini.
din punct de vedere administrativ cei care au un automobil istoric trebuie sa obtina un atestat de la Retromobil Club Romania.
Verificati si www.fiva.org si www.retromobil.ro si [ link extern ]


Detalii pentru certificare, direct de pe site-ul clubului automarket.ro

perioada trecuta de la data incetarii fabricatiei modelului respectiv trebuie sa fie mai mare de 30 de ani . Prin model se intelege un ansamblu caroserie-motor . Nu se admit replici de vehicule istorice.
Vehiculele nu trebuiesc destinate folosirii zilnice . Aceste vehicule sunt folosite ocazional la manifestari ale vehiculelor istorice sau pentru hobby , mentenanta, inspectii RAR .
Vehiculele trebuie sa fie originale sau restaurate original , sunt in perfecta stare de functionare si au un aspect estetic si tehnic conform cu cerintele unui vehicul care sa faca parte din patrimoniul tehnic si cultural national . Nu sunt eligibile vehiculele utilitare sau cu destinatii speciale (ambulante , masini mortuare ,etc.) care sunt folosite uzual in acest scop .
Culoarea autoturismului trebuie sa fie corespunzatoare paletei de culori originale . Aceeasi cerinta se impune si pentru partea interioara a vehiculului (tapiterii , mochete , capitonaje) . Nu se admite inscriptionarea respectivelor vehicule in scop comercial .
La sedintele de atestare comisia tehnica a RCR va face observatii cu privire la operatiunile de restaurare care se impun pentru o eventuala atestare a respectivului vehicul . Observatiile si recomandarile comisiei tehnice a RCR trebuiesc urmate ca atare neputand sa fie atacate .
Comisia tehnica va comunica respingerea sau admiterea dupa caz a cererii de atestare pentru vehiculul respectiv , decizia fiind irevocabila.
Modificarea unui vehicul dupa atestare se face pe propria raspundere a posesorului si se poate considera ca fals in declaratii si uz de fals . Orice modificare descoperita duce automat la anularea Atestatului de Vehicul Istoric, la sesizarea Registrului Auto Roman si a organelor de abilitate.
Persoana fizica sau juridica care solicita eliberarea unui atestat va depune in copie actele vehiculului din care sa reiasa ca vehiculul ii apartine de drept (acte de vanzare cumparare, acte de proprietate, CVI) si copie dupa act de identitate in cazul persoanelor fizice sau certificat de inregistrare fiscala pentru persoanele juridice.


mai multe nu stiu sa va spun.
Dar pun si eu intrebarea (si va rog sa imi scuzati indiscretia) de ce sa nu o cumparati inmatriculata si sa o radiati dvs temporar pt ca apoi sa o puteti reinmatricula ca masina de epoca (presupun ca acesta este scopul dvs)
va urez sa va indepliniti visul cat mai repede si cat mai usor.
cu stima, cassy
Termenul legal de finalizare procedura de inmatriculare este de 30 zile de la data incheierii documentului de achizitie
Sal,

Deocamndata nu stiu daca o sa ii scot certificat de masina istorica.
Este vorba despre o dacie sport.

Problema este caroseria, este deplorabila la fel si motorul (nu merge).
Nu are asigurare si itp. Si categoric nu va trece un itp.

Eu stiu ca daca ii fac act de vanzare cumparare asa inmatriculata trebuie sa ma duc la RAR sa ii fac indentificarea, sa ii faca noxele pentru timbru de mediu.
Iar daca nu merge motorul nu am cum sa ii fac noxele si e mai multa greutate sa ma plimb cu ea pe platforma in situatia in care este.

Ma gandesc la o formula legala care sa imi permita restaurarea acesteia fara sa ma plimb cu masina aiurea pe platforma si sa fiu obligat sa o repar in maxim 30 de zile ca sa pot sa o inmatriculez dupa cumparare, cat cere legea dupa ce o cumpar.

Am citit pe diferite forumuri sper ca nu si prost. Ca e posibilitatea sa o cumperi, faci actul de vanzare cumparere bagi fiscalul la tine, dar nu te mai duci si la politie sa o inmatriculezi pe numele tau. Acuma intrebarea mea este daca eu ma duc dupa un an sa zic, sa o inmatriculez pe numele meu risc sa iau amenda ca am depasit cele 30 de zile sau dosar penal, etc?

Ultima modificare: Duminică, 30 August 2015
nistick, utilizator
Conform articolului 11 din OUG 195/2002,
“(10) Proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa solicite autoritatii competente inscrierea in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare a oricarei modificari a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, dupa caz, ale proprietarului, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.”
.
Conform articolului 101, neindeplinirea acestor obligatii
“constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni”
.
In cazul in care cumparatorul circula cu autoturismul dupa expirarea termenului de 30 de zile, acesta este pasibil de o amenda civila constand in 6-8 puncte de amenda
In cazul dvs ,masina nu detine ITP si asigurare,nu intruneste conditiile tehnice necesare inspectiei RAR pentru eliberarea certificat de autenticitate,dvs urmeaza sa nu utilizati masina o perioada in care sa executati reparatiile necesare
Pentru ce intentionati sa inregistrati masina ca vehicul istoric ?
Nu vreau sa o inregistrez ca vehicul istoric. Vreau doar sa o restaurez si sa ma bucur de modelul frumos de dacia cu o bucata de istorie din tara noastra.

Dupa restaurare vreau sa o inmatriculez pe numele meu si sa circul cu itp si asigurare.

Alte discuții în legătură

Pentru vehicul istoric cumparat la 31 decembrie 2017 platesc impozit pe 2018? mariusoltului mariusoltului Buna ziua, ma numesc Marius si am achizitionat pe 31 decembrie 2017 un vehicul istoric. Eram in excursie de Revelion la Piatra Neamt, unde gasisem pe net un ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare masina iulianwizard iulianwizard Buna ziua, Ce posibilitate am sa inmatriculez o masina care nu are seria motor stantata pe motor desi in cartea de identitate apare seria? Am auzit ceva de ... (vezi toată discuția)