avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Complicitate la talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Complicitate la talharie

Buna ziua!Am si eu o problema si as dori un sfat de la dumneavoastra.Fratele meu este complice la o talharie calificata.Planul acestei talharii fiind facut de un amic al fratelui.Va explic povestea...
Intr-o seara au sunat ptr a chema un taxi intr-o zana x.Acesta s-a prezentat la cerinta clientilor(fratele meu si amicul lui).Clientii i-au cerut sa opreasca intr-o zona ce era slab iluminata.Amicul fratelui,ce statea pe scaunul din dreapta fata,l-a amenintat pe taximetrist cu arma cerandu-i sa coboare.Acesta,panicat a coborat,iar clientii au plecat cu taxiul.Taximetristul a sunat de urgenta la 112 si de aici a inceput urmarirea.Cei doi au fost prinsi si arestati preventiv ptr 24 si mai apoi ptr 30 de zile.Precizez ca acestea s-au intamplat pe data de 29-30 iulie.Taximetristului i s-a platit prejudiciul de catre mama mea,iar acesta a dat o declaratie ca renunta la orice alta pretentie,deci nu se mai constituie parte civila in proces.Noi avem o avocata pe care se pare ca o platim cam degeaba.De ce spun acest lucru:am avut pe data de 26 proces ptr ridicarea masurii arestului preventiv deoarece expirau cele 30 de zile de arest(timp in care cei doi au stat inchisi),iar dansa mi s-a parut ca a venit f nepregatita.Si-a pregatit dosarul pe holul tribunalului cu noi.Cu o saptamana inainte,noi i-am scos fratelui niste caracterizari de la locurile de munca anterioare,caracterizari ce i le-am lasat d.nei avocat la cabinet,iar la proces nu le mai avea,cica le uitase.Ne-a spus de la inceput ca e optimista ca nu va sta mult in arest,el nefiind recidivist la cei 25 de ani ai lui si fiind foarte cuviincios la locurile de munca si f apreciat.A trecut acest proces fara sa faca nimic, a depus contestatie la prelungirea arestului preventiv cu inca 30 de zile,dar la marile noastre insistente,spunand ca dansa asteapta judecata de fond.rechizitoriul fiind incheiat..Acum fratele meu este mutat la penitenciar,iar noi am intrat intr-o stare pe care nu v-o pot descrie in cuvinte...
As dori de la dumneavoastra mai multe detalii cu privire la procedurile de judecata.Ce ar trebui sa faca un avocat.Nu stiu...ceva sfaturi.Noi vom astepta si aceasta contestatie sa se judece si daca dna avocat nu face nimic nici acum o vom schimba.
Va multumesc anticipat si astept o parere,un sfat,ceva.....
~ Conținut șters la cerere ~
Mai nou la mediator se rezolva mult mai simplu si mai rapid astfel de conflicte. Va recomand sa contactati urgent un mediator pentru o mediere in penal.
nicolaetarcea a scris:

Mai nou la mediator se rezolva mult mai simplu si mai rapid astfel de conflicte. Va recomand sa contactati urgent un mediator pentru o mediere in penal.


As vrea sa stiu cu cine sa medieze ? talharia din cate stiu eu nu se mediaza, iar impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala. Sa cheme politia la mediere?
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2015
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Daca discutam de infractiunea de talharie si nu de cea de talharie calificata, atunci fratele dvs. avea o sansa sa scape prin procedura de mediere.
Pentru infractiunile la care pedeapsa maxima (talharie) este de maxim 7 ani, procurorul de caz poate renunta la urmarirea penala, in baza acordui de mediere.
Daca procurorul dispune renuntarea la urmarirea penala, atunci acorda un termen intre 6 luni si 9 luni, pentru ca suspectul/inculpatul sa isi poata indeplini obligatiile asumate prin acordul de mediere (acoperirea prejudiciului, scuze, etc).
Pentru talharia calificata, medierea pe latura civila, poate aduce beneficii doar la individualizarea pedepsei. Procurorul sau instanta, vor tine cont de atitudinea si conduita faptuitorului cu privire la eforturile depuse pentru a inlatura consecintele faptei comise.

Art. 318 -Renunţarea la urmărirea penală
(1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
(2) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
(3) Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
b) să ceară public scuze persoanei vătămate;
c) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;
d) să frecventeze un program de consiliere.
(4) În cazul în care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul să îndeplinească obligaţiile prevăzute la alin. (3), stabileşte prin ordonanţă termenul până la care acestea urmează a fi îndeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligaţii asumate prin acord de mediere încheiat cu partea civilă şi care curge de la comunicarea ordonanţei.
(5) Ordonanţa de renunţare la urmărire cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind măsurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol şi art. 315 alin. (2)-^(4), termenul până la care trebuie îndeplinite obligaţiile prevăzute la alin. (3) din prezentul articol şi sancţiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum şi cheltuielile judiciare.
(6) În cazul neîndeplinirii cu rea-credinţă a obligaţiilor în termenul prevăzut la alin. (4), procurorul revocă ordonanţa. Sarcina de a face dovada îndeplinirii obligaţiilor sau prezentarea motivelor de neîndeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului. O nouă renunţare la urmărirea penală în aceeaşi cauză nu mai este posibilă.
(7) Ordonanţa prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală se comunică în copie persoanei care a făcut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, după caz, altor persoane interesate.

Inculpatul are dreptul de a apela la un mediator, asa cum are si dreptul de a angaja un avocat sau de a consulta dosarul penal:

Art. 83 -Drepturile inculpatului
În cursul procesului penal, inculpatul are următoarele drepturi:
g) dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt din locuinta accroauchocolat accroauchocolat Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Menajera, in timp ce executa servicii in interiorul domiciliului meu a sustras numeroase obiecte din aur. Am depus plangere ... (vezi toată discuția)
Tentativa de furt murinhio25 murinhio25 Sunt acuzat de tentativa de furt stabilind valoare 50 lei prejudiciu recuperat . Imi cere daune 5000 lei sa isi retrag plangerea . Ce se poate intampla dc nu ... (vezi toată discuția)
Lovire si alte violente Cristian81 Cristian81 Buna seara, pt o infractiune loviri si alte violente cu 4 zile ingrijiri medicale , procurorul dispune suspectului munca in folosul comunitatii, Suspectul ... (vezi toată discuția)