avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Probleme cu buletinul
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Probleme cu buletinul

Buna ziua !
Acum vreo 13 ani, un nepot a fost luat in spatiu (pentru buletin ) de catre o matusa a tatalui sau ( tatal sau fiind crescut de acea matusa si locuia acolo ). nepotul s-a mutat si el acolo (mama lui fiind decedata ). Matusa a decedat, iar casa i-a revenit cumnatului. Acum 5 ani a murit si tatal . Nepotul a ramas in casa, dar nu are facute actele pe numele lui. Cu ceva timp in urma i-a expirat buletinul nepotului.
Intrebarea este: Ce trebuie sa faca el pentru a schimba buletiul stiind ca la Politie i se cere un act prin care sa dovedeasca domiciliul ?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:50, 31 August 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
I se poate elibera o carte de identitate provizorie.

Cartea de identitate provizorie se eliberează numai atunci când persoana fizică nu posedă toate documentele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate.

Cererea pentru eliberarea cărţii de identitate provizorii se depune la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reşedinţa.

C.I. provizorie are aceeasi valoarea ca si C.I. ... constituie un act de identitate.

Art. 20 din OUG 97/2005
(1) Cartea de identitate provizorie se eliberează în următoarele cazuri:
a) când solicitantul nu prezintă toate documentele ne
cesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau a cărţii electronice de identitate;
b) când, temporar, nu se poate realiza procedura preluării datelor biometrice;
c) în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România; d) când se solicită eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate, în unul din cazurile prevăzute la art. 19 alin. (1) lit. a), b), e), f), g), h), i) şi j), la cererea cetăţeanului
(2) Termenul de valabilitate a cărţii de identitate provizorie este diferenţiat după cum urmează:
a) de la o lună la un an, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-c);
b) 45 de zile, pentru situaţia prevăzută la alin. (1) lit. d).
(3) Prevederile art. 15 şi 16 se aplică în mod corespunzător.
.
Daca locuinta i-a revenit cumnatului legal, adica cu acte , acesta din urma il poate lua pe nepot in locuinta sa in sensul de a-l insoti la evidenta persoanelor pentru a-i da acordul de intrare in spatiu. Daca nici cumnatul nu are acte, nu s-a deschis succesiunea dupa matusa, singura oportunitate ramane cartea de identitate provizorie, ori alta ruda sau prieten sa-i ia in spatiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salut întreb va rog sa schimbat legea ce îmi permitea sa îmi ... Anton Gradescu Anton Gradescu Salut întreb va rog sa schimbat legea ce îmi permitea sa îmi fac adeverință provizorie fără dovada act de proprietate acum este necesara (vezi toată discuția)
Cum sa imi fac buletin daca nu am resedinta? DeeaRaina DeeaRaina Buna seara, Problema mea este urmatoarea: In mai putin de o luna imi va expira buletinul. Si nu am pe ce adresa sa il refac. Adresa pe care am momentan ... (vezi toată discuția)
Angajare doar cu pasaportul alexandu823 alexandu823 Buna ziua, Un cetatean moldovean care a obtinut cetatenia romana si si-a facut pasaport cu domiciliul in strainatate, se poate angaja legal doar cu pasaportul ... (vezi toată discuția)