avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Unde se poate face reclamatie? Miros mancare locatari.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Unde se poate face reclamatie? Miros mancare locatari.

Buna,

As avea nevoie de un sfat. In blocul in care locuiesc am 4-5 vecini care pe timpul zilei permanent lasa usa deschisa de la apartament pentru a aerisii mirosul ingrozitor de mancare si alte chestii ce ies din apartamentul lor.
Am citit diverse articole pe forum, dar nu am gasit nici un raspuns concret la aceasta problema.
Am sesizat atat administratorul blocului cat si locatarii in nenumarate ori, insa fara nici un rezultat. (am lipit afise pe usa de intrare, i-am avertizat verbal etc.)

Bun, acuma sa trec la intrebarile pe care le am:

1. Ce autoritate este competenta de solutionare pentru astfel de situatii?
2. Unde, si cui ma pot adresa cu o sesizare?
3. Se poate face sesizare la Politia Locala, Comunitara sau la APM?

Va multumesc anticipat!
Avand in vedere ca ati facut apel la vecini sa nu-si mai lase usa deschisa pentru aerisirea apartamentelor si avand in vedere ca nu exista o lege care sa reglementeze acest aspect, mai departe nu aveti cui va adresa pentru ca nicio autoritate nu se ocupa cu incidentele de genul acesta dintre vecini.
Deci:
1. Niciuna.
2. Nimanui
3. Ce e APM?
APM = Agentia pentru Protectia Mediului
Avand in vedere aspectele mentionate care probabil deranjeaza mai multi locatari,sesizati oficial autoritatea de sanatate publica locala
Vecinii si rudele nu se aleg. Nesimtirea vecinilor nu prea este de competenta niciunei autoritati locale sau guvernamentale. Viata la bloc este de multe ori "condimentata" si de astfel de vecini bucatari.

In opinia mea singurul articol care va poate "protejeaza" impotriva unor mirosurilor este cel care se refera la prejudicierea dreptului de proprietate comuna.

HG1588/2007
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în
statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
B. Obligaţii:
a) să menţină în bune condiţii proprietatea individuală, apartamentul sau spaţiul cu altă
destinaţie decât aceea de locuinţă, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate
încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală al celorlalţi
proprietari din condominiu
;

Prin deschiderea usilor pentru aerisirea locuintei de miresmele din bucatarie va este prejudiciat dreptul de proprietate comuna si individuala.

Administratorul este un biet angajat al asociatiei, sesizati presedintele asociatiei (care este reprezentantul asociatiei) sa discute su bucatarii si solicitati acestuia emiterea unei hotarari a CEx ptr interzicerea eliberarii noxelor pe casa scarii, in schimb nu le puteti interzice sa isi inchida si ferestrele.

Politia locala nu are nicio treaba cu astfel de activitati culinare iar garda de mediu sau APM nici atat.

Politia poate interveni doar in cazul in care ceapa sfaraie prea tare producand zgomote care deranjeaza vecinii.

ynocentta a scris:

sesizati oficial autoritatea de sanatate publica locala


Ce sa faca ASP? Nu exista norme legislative care sa sanctioneze mirosul emanat de producerea mancarii!! Exista vreun aparat de masurare a intensitatii mirosului de ceapa arsa?

Singura solutie este emiterea unei hotarari a asociatiei prin care sa se interzica deschiderea usilor pentru aerisirea bucatariei pe casa scarii.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2015
cyan, moderator
Buna,

Multumesc pentru raspuns.
Desi, mi se pare o chestie destul de ciudata.
Parerea mea este ca, atata timp cat locuiesti intr-o scara de bloc cu X locatari si din acea scara de bloc deranjezi X vecini nimeni nu poate sa ia masuri?
Casa scarii nu este proprietate personala al nici unuia dintre locatari, este COMUN, iar dupa logica mea daca deranjezi pe cineva cumva trebuie sa fi sanctionat.

Nu vad nici o diferenta intre a asculta muzica la maxim, a aerisii duhoarea din apartament sau a face alte lucruri care sunt deranjante pentru locatari.

PS: APM = Agenţia pentru Protecţia Mediului

Va multumesc inca o data pentru raspuns.


Administratorul este un biet angajat al asociatiei, sesizati presedintele asociatiei (care este reprezentantul asociatiei) sa discute su bucatarii si solicitati acestuia emiterea unei hotarari a CEx ptr interzicerea eliberarii noxelor pe casa scarii, in schimb nu le puteti interzice sa isi inchida si ferestrele.


Perfect! Asa voi proceda in viitorul apropiat. Ar fi fost prea de tot sa nu se poata lua masuri.

Multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2015
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Animale in apartament costin1305 costin1305 Salut, am o vecina care creste 4 caini si nenumarate pisici in apartament. chiar nu ma deranjeaza numarul animalelor, fiecare face ce vrea la el in casa, insa ... (vezi toată discuția)
Vecini murdari mihaidavid mihaidavid buna ziua!! am o problema.. stau la parter iar vecinii din fata noastra au strans in spatele blocului la 6-7 m de bucatarii 5 caini care miros ingrozitor si ... (vezi toată discuția)
Vecin cu multe pisici AndreeaB15 AndreeaB15 Buna ziua! Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu institutia careia trebuie sa ne adresam pentru ca vecinul care are 15 pisici sa scape de ele sau macar sa faca ... (vezi toată discuția)