avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Calculul impozitului pe cladiri in cazul leasingului ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Calculul impozitului pe cladiri in cazul leasingului financiar?

Codul Fiscal prevede urmatoarele: ''valoarea care se ia în considerare la calculul impozitului pe clădiri este valoarea din contract a clădirii, aşa cum este ea înregistrată în contabilitatea locatorului sau a locatarului, conform prevederilor legale în vigoare".
Acum, prevederile din Ordinul 3055/2009 (abrogat de Ordinul 1802/2014) privind inregistrarile contabile potrivit Directivelor UE, in vigoare la data la care a fost realizata tranzactia.

La pct. 102 din acest ordin gasiti tratamentul contabil in cazul unui leasing financiar respectiv:
- tranzactia de leasing financiar (leaseback) este privita ca o forma de finantare, iar activul care se vinde are rol de garantie;
- entitatea benefiicara a finantarii (locatarul) nu va recunoaste in contabilitate activul care se vinde, nefiind indeplinite conditiile de recunoastere a veniturilor;
- activul ramane in continuare inregistrat la valoarea de intrare in contabilitate, valoare existenta anterior operatiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.

In mod similar si Ordinul 1802/2014, acum in vigoare reflecta aceleasi reguli:
219. - O tranzacţie de vânzare a unui activ pe termen lung şi de închiriere a aceluiaşi activ în regim de leasing (leaseback) se contabilizează în funcţie de clauzele contractului de leasing, astfel:
a) dacă tranzacţia de vânzare şi închiriere a aceluiaşi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzacţia reprezintă un mijloc prin care locatorul acordă o finanţare locatarului, activul având rol de garanţie.
Entitatea beneficiară a finanţării (locatarul) nu va recunoaşte în contabilitate operaţiunea de vânzare a activului, nefiind îndeplinite condiţiile de recunoaştere a veniturilor. Activul rămâne înregistrat în continuare la valoarea existentă anterior operaţiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.

Persoana respectiva este obligata la plata impozitului aferent sumei din contractul de leasing financiar.

Ce s-ar putea face, astfel incat sa se aplice impozitul din suma aferenta contractului de vanzare cumparare? Daca se poate, jurisprudenta, doctrina, orice in stare sa clarifice situatia.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Inregistrari contract lease-back in cazul in care valoarea contabila difera de valoarea justa miha1978 miha1978 Buna ziua! Va supun atentiei urmatorul caz: La data de 01.08 firma a inregistrat un contract de lease-back pentru o cladire, valoare contabila bruta 30000, ... (vezi toată discuția)
Mijloc fix LILIANAUTU LILIANAUTU Am avut inchiriata o masina pentru care s a achitat lunar chiria in baza unui contract si la sfarsitul perioadei am trecut masina in patrimoniu firmei.Am ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli amenajare imobil inchiriat anomarairam anomarairam Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o lamurire/solutie privind urmatorul aspect. Firma la care realizez contabilitatea are contract in inchiriere pana in anul ... (vezi toată discuția)