avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general inregistrari contract lease-back in cazul in care ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

inregistrari contract lease-back in cazul in care valoarea contabila difera de valoarea justa

Buna ziua!
Va supun atentiei urmatorul caz:

La data de 01.08 firma a inregistrat un contract de lease-back pentru o cladire, valoare contabila bruta 30000, amortizare inregistrata 12500; durata contractului 4 ani; pretul de vanzare 45000; valoarea justa stabilita 55000.

Din cate stiu eu, pierderea inregistrata din vanzarea la un pret inferior valorii juste se repartizeaza pe toata durata contractului, dar nu stiu efectiv care ar fi inregistrarile.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ttogabi , utilizator 10:12, 5 August 2010
O tranzactie de vanzare a unui activ pe termen lung si de inchiriere a aceluiasi activ in regim de leasing (leaseback) se contabilizeaza in functie de clauzele contractului de leasing. Se disting doua situatii posibile:

1. daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzactia reprezinta un mijloc prin care locatorul acorda o finantare locatarului, activul avand rol de garantie.

In contabilitatea nu se inregistreaza operatiunea de vanzare a activului, nefiind indeplinite conditiile de recunoastere a veniturilor. Activul ramane inregistrat in continuare la valoarea existenta anterior operatiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.

Inregistrarile in contabilitate sunt:

* inregistrarea operatiunii de finantare:

5121 “Conturi la banci in lei” = 167 ”Alte imprumuturi si datorii asimilate”

* inregistrarea dobanzii si a altor costuri de finantare, potrivit contractului incheiat:

% = 401 ”Furnizori”

666 ”Cheltuieli privind dobanzile”

628 ”Alte cheltuieli cu serviciile

executate de terti”

4426 ”TVA deductibila”

2. daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing operational, operatiunea se inregistreaza astfel
* se va contabiliza o tranzactie de vanzare, cu inregistrarea scoaterii din evidenta a activului si a sumelor incasate sau de incasat;
* se va contabiliza operatiunea de inchiriere a activului in regim de leasing operational in mod obisnuit.
Valoarea justa e data de pretul pietei, iar din cele relatate pretul pietei ar fi chiar pretul de vanzare, deci pierderea e artificiala, datorata supraevaluarii valorii juste.
Recomand stornarea operatiunii de reevaluare incorecta si repunerea (prin contul 105) la valoarea data de pretul de vanzare.
Odata cu vanzarea nu uitati de inregistrarea 105 = 1065!

Succes!
Fiind vorba de un contract de leasing financiar nu se inregistreaza decit datoria in ct.167
Veti inregistra intrarea mj fix 2XX = 167 la nivelul "principalului", dobanda fiind inregistrata extrabilantier, in ct 8031.

Succes!
Orice reevaluare nu se inreg in contab decit la 31 decembrie. Cele din cursul anului nu servesc decit pentru decizii manageriale.
Deci nu este vorba de descarcarea gestiunii la valoare justa, ci la valoarea cu care a fost inregistrata (tinind ct de eventuale reevaluari anterioare lui 2009).

Alte discuții în legătură

Calculul impozitului pe cladiri in cazul leasingului financiar? Mihai_92 Mihai_92 Codul Fiscal prevede urmatoarele: \'\'valoarea care se ia în considerare la calculul impozitului pe clădiri este valoarea din contract a clădirii, aşa cum ... (vezi toată discuția)
Reevaluare lunara a conturilor simomagda simomagda Buna, in cazul unui contract de leasing financiar (auto) ,reevaluarea lunara a ct.167 se inregistreaza 213=167 sau prin ct de dif.din reevaluare ? si implica ... (vezi toată discuția)
Inventariere levantica levantica la ce se refera procedurile inventarierii? (vezi toată discuția)