avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca

Buna seara!
Lucrez ca si sef de sectie la o croitorie. In ultima perioada intre mine si angajator am observat ca lucrurile numai merg ca si inainte in sensul ca patronii mei care au sediul firmei in afara tarii, evita sa-mi raspunda la telefon. Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca pe postul pe care sunt eu angajata in prezent vor sa aduca o alta persoana care, intamplator sau nu, este sora contabilei noastre si a ramas fara serviciu de curand. Intrebarea mea este daca mi se propune,evident eu nu sunt de accord, sa-mi dau demisia, care ar fi calea cea mai buna pentru a-mi pastra serviciul?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 11:10, 14 Iulie 2009
Fiind vorba despre o firma particulara au dreptul sa angajeze pe oricine,dar ar trebui sa vorbiti cu ei sa vedeti ce se poate face.Va puteti da si demisia ,sau puteti ramane cu jumatate de norma,depinde insa de patroni.
Nu va pot obliga sa demisionati. Pot in schimb sa va concedieze. Pe de alta parte, nu veti putea sa va pastrati serviciul in firma impotriva dorintei lor. Cel mai bine este sa discutati, sa vedeti ce nemultumiri au si daca exista posibilitatea sa remediati eventualele deficiente din activitate. In caz contrar puteti "negocia" o despartire amiabila sau aveti deschisa calea instantei de judecata.
Dupa cum spuneti dvs ca vedeti lucrurile, va trebuie multa diplomatie pentru a putea pastra jobul in bune cobditii.
dar poate le vedeti dvs prea in negru...
daca ati facut si faceti treaba buna acolo, nu cred ca s-ar lipsi asa usor de un sef de sectie
daca nu reusiti sa vorbiti telefonic, incercati pe email

cred ca cel mai util este sa puneti problema pe fata cu sinecritate si calm, si apoi sa vedeti mai departe in functie de informatiile primite (care sa nu fei doar zvonuri)

e bine sa stiti ca demisia sau acordul partilor nu dau dreptul la somaj, daca lucrurile vor merge intradevar in acest sens
Daca angajatorul va invoca faptul ca nu mai corespundeti profesional (care ar fi cam singurul motiv pentru care ar putea cere concedierea dvoastra) sau poate desfiintarea postului (cand va trebui sa va acorde o compensatie de cel putin un salariu lunar brut), trebuie sa va ofere un alt post care corespunde aptitudinilor dvoastra.
Oricum, veti avea preaviz 20 de zile lucratoare, timp in care puteti absenta 1/2 din norma de lucru fara ca acest lucru sa va afecteze salariul.
vezi: art . 74 (2), 74(3), 78(1), Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007 - 2010, art. 65 lit 1 din Codul muncii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere orber orber Buna ziua! In data de 19 august 2009, administratorul firmei la care lucrez mi-a adus la cunostinta ca postul meu de sef de sectie la o croitorie, urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Va rog frumos sa ma ajutati nu stiu ce trebuie sa fac alin daniel alin daniel buna ziua tuturor am si eu o problema la locul de munca si nu stiu cum sa o rezolv ..lucrez la un restaurant in bucuresti in functia de bucatar am carte de ... (vezi toată discuția)
Retragerea demisiei in 24 de ore ionela12 ionela12 aseara am fost fortat de un sef sa-mi dau demisia si am acceptat din anumite motive iar astazi am formulat o cerere pt retragerea demisiei ce credeti e ... (vezi toată discuția)