avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... actiuni administrative asociatie impotriva ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

actiuni administrative asociatie impotriva restantierilor

Suntem o Asociatie de Proprietari care am actiunat in Judecata cativa proprietari pentru neplata contributiilor lunare (sunt rau-platnici care in 3 ani de zile nu au achitat niciun leu la administratie) si care beneficiaza in continuare de tot confortul condominiuliu fara sa achite nimic, nici din datorie si nici din curent. Ca atare, dorim sa propunem Adunarii Generale adoptarea unor masuri dure impotriva lor. Una din masuri la care ne-am gandit ar fi sa le oprim furnizarea apei prin sigilarea tevii de apa prin instalarea unui robinet pe partea comuna la intrarea tevii in apartamentul proprietarului si inchiderea acestuia cu un sigiliu. Este legala o astfel de masura? Proprietarul ne poate acuza de infractiunea de abuz sau de distrugere?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: fyeratanye , utilizator 22:48, 11 Septembrie 2015
Actiunea nu este legala.
Buna ziua!
O astfel de "procedura" nu este prevazuta in lege!
Va sfatuiesc sa-i dati in judecata si sa obtineti o hotarare judecatoreasca favorabila de obligare a datornicilor la plata cv. utilitatilor, a penalitatilor de intarziere si a cheltuielilor de judecata.
Ulterior puteti face executarea silita a debitorilor ceea ce presupune poprirea veniturilor, executarea silita a mobilelor si imobilelor.
Succes!
Puteti sa faceti o asemenea actiune deoarece contractul cu furnizorii este semnat si gestionat de catre asociatia de proprietari.

Iar aceasta isi gestioneaza consumul de apa in interiorul cladirii, intre proprietari, asa cum considera ca e mai bine pentru majoritate.
Atata timp cat apa nu este platita de restantieri, ci de vecinii lor, acestia din urma pot hotari sa nu-i mai subventioneze pe datornici.
zsuper8- a scris:


Una din masuri la care ne-am gandit ar fi sa le oprim furnizarea apei prin sigilarea tevii de apa




Opiniile sunt diferite -conditionate de interesul asociatiei de proprietari si a membrilor proprietari,al furnizorul de utilitati si al rau platnicilor
Exista insa,hotarari judecatoresti definitive favorabile proprietarilor care au contestat in instanta masura sistarii provizorii de la utilitati de catre asociatia de proprietari
In fapt instanta a retinut ca reclamantul care a acumulat debite la asociatia de proprietari detine calitatea de proprietar in imobil,si in temeiul disp L nr 230/2007
Art. 18
În cazurile în care în clădirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică,cu bună-ştiintă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalti proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii,precum şi plata daunelor.

Furnizorul de utilitati detine incheiat contract de furnizare utilitati cu persoana juridica asociatia de proprietari
Asociatia de proprietari nu este furnizor de utilitati
In drept,instanta de judecata , va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept ce s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Instanta de judecata,la cererea reclamantului proprietarului caruia i s-au sistat furnizarea de utilitati,a dispus ordonanta presedintiala de obligare a asociatiei de proprietari ,avand in vedere urgenta masurii solicitate; vremelnicia masurii solicitate.,inclusiv neprejudicierea fondului litigiului existent intre asociatia de proprietari si reclamant prin dispunerea masurii solicitate.
instanta a constatat ca este indeplinit caracterul urgent al masurii solicitate de reclamant, ca se impune reluarea furnizarii utilitatilor de catre asociatia de proprietari
In primul rand instanta a constatat comportamentul abuziv al asociatiei de proprietari,care, fara a avea calitatea de furnizor utilitati,fara a detine hotarare definitiva din partea instantei, a procedat la sistarea utilitatilor
Orice diferend juridic, nesolutionat pe cale amiabila se solutioneaza de catre instantele de judecata.
Din acest motiv instanta de judecata a calificat masura asociatiei de proprietari de sistare a utilitatilor catre reclamant care detinea debite catre asociatia de proprietari , drept una abuziva pentru incetarea careia se justifica urgenta.
In ceea ce priveste vremelnicia masurii solicitate de catre reclamant, instanta de judecata a constatat ca si aceasta cerinta este indeplinita.
Reluarea furnizarii utilitatilor va dainui in timp pana la transarea neintelegerilor juridice dintre parti de catre instantele de judecata, daca solutionarea pe cale amiabila nu este posibila.
Prin dispunerea reluarii furnizarii utilitatilor catre reclamant nu se prejudeciaza litigiul existent intre reclamant=rau platnic si asociatia de proprietari
Instanta de judecata,constatand ca sunt indeplinite conditiile pentru emiterea ordonantei presedintiale, a admis actiunea reclamantului debransat de catre asociatia de proprietari de la utilitati,a emis ordonanta presedintiala prin care a dispus obligarea asociatiei de proprietari la reluarea furnizarii catre reclamant de apa curenta , utilitati - sistate fara autorizarea instantei si fara temei legal
Asadar atentie sporita cu sistarea furnizarii utilitatilor la rau platnici fara hotarari judecatoresti definitive,asta pentru a indeparta situatia de obligare la plata a asociatiei de proprietari a cheltuielilor judecatoresti solicitate si probate de catre reclamant...
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2015
ynocentta, utilizator
@ynocentta
Art.18 din lege nu are legatura cu consumul de apa, ci cu modificari aduse cladirii.
Nu mai perorati pe cazuri particulare din instanta pentru ca situatiile pot fi diferite. Nici macar nu exista jurisprudenta in materie. Fiecare caz sta la mana si mintea judecatorului care il judeca.
Si as vrea sa vad restantierul cu o suma mare de plata cum se duce el in instanta sa ceara acesteia sa oblige asociatia sa-i lase aprovizionarea cu apa pe gratis....:hm:

Asociatia nu poate risca confortul majoritatii proprietarilor care-si platesc cota de intretinere la zi, sa i se opreasca furnizarea apei din cauza de neplata facturii din lipsa de bani, numai pentru ca o minoritate nu intelege sa plateasca ceea ce consuma.
Restantierul, ca sa aiba apa, trebuie s-o plateasca. Daca n-are bani din diferite cauze poate sa se zbata singur sa-si rezolve problema, nu sa astepte sa-i plateasca ceilalti vecini utilitatile.

Nu poti sa pretinzi drepturi - sa ai apa si restul utilitatilor, iar tu sa nu te achiti de obligatii - sa le platesti.
Una fara alta nu se poate, se fractureaza pe undeva, se rupe firul, adica.:hm:

Alte discuții în legătură

Sistare apa calda ifigenia2005 ifigenia2005 Buna ziua, Vecinul meu are datorii la Termica,este legal ca aceasta sa sisteze furnizarea apei calde menajere,specificind ca respectivul nu are un contract ... (vezi toată discuția)
Apa la comun dancormoran dancormoran bloc 8 apartamente,fara asociatie,contor unic de apa!4 apart au acumulat datorii de aprox 10.000 lei si nu mai vor sa achite nimic...pretext apa e prea ... (vezi toată discuția)
Rau platnici cote intretinere bloc Ioan-Dorin Ioan-Dorin In asociatia noastra de proprietari avem 5 rau platnici a cotelor lunare de intretinere, astfel incat au acumulat, pana la aceasta data, cca 16000 lei.Cu toate ... (vezi toată discuția)