avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intretinere

Dupa cat timp trebuie trecuta o persoana la intretinere?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 10:28, 4 Septembrie 2015
Conform dispozitii in vigoare ,se inregistreaza in evidenta de calcul intretinere orice persoana care locuieste provizoriu sau definitiv in imobil mai mult de 15 zile/luna
Opersoana trebuie declarata la asociatie din data cand locuieste in apartament.
In functie de data, administratorul o trece la cheltuieli din prima luna daca locuieste mai mult de jumatate de luna ori din luna urmatoare daca in prima luna a venit in apartament dupa jumatatea lunii.
Legislatia actuala spune ca o persoana se trece la intretinere pe baza de proprie declaratie si dupa ce aceasta declara ca a locuit 16 zile.

Reamintesc ca vechea legislatie preciza "15 zile consecutive", care erau greu de indeplinit.
Legislatia actuala prevede pragul de 15 zile si nu 16 zile.
Iar legislatia anterioara, HG 400/2003 prevedere tot 15 zile si nu consecutive.
Art. 18 (5) din Normele adoptate in 2003 prin HG 400 si abrogate prin HG 1588/2007, prevedeau:
c)...stabilirea cotelor de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul stabil în clădire, pentru persoanele care locuiesc temporar, aflate în vizită, sau care prestează activităţi gospodăreşti în timpul zilei de minimum 15 zile pe lună; stabilirea perioadei minime de la care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună;
A existat legislatie si inainte de HG 400/2003.
Ea a suferit mai multe modificari cu fiecare noua modificare a legislatiei privind acet domeniu.
Cifra 16 inseamna "jumatate plus unul" dintr-o luna calendaristica care are 31 de zile.
Logic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire cheltuieli persoana lipsa din localitate Elidor Elidor Buna seara si HRISTOS A INVIAT ! Am o urgenta si nu am timp sa rascolesc leg.230/2007 asa ca va intreb : [b]la cate zile consecutive de absenta din ... (vezi toată discuția)
Adaugarea unei persoane in vizita la intretinere geobat68 geobat68 Eu locuiesc impreuna cu mama intr-un apartament din bucuresti unde platesc intretzinerea integral.Prietena mea locuieste in alt apartament din alt bloc iar eu ... (vezi toată discuția)
Datorii la întreținere Tabyta22 Tabyta22 Bună ziua! Cum pot dovedii,ca sumele de la cotele de întreținere sunt umflate? O vecină bolnavă, are schizofrenie, au internat-o forțat la spitalul ... (vezi toată discuția)