avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort la notar cu copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort la notar cu copil minor

Buna ziua,

As dori sa stiu daca putem divorta la notar avand in vedere ca avem un copil minor (6 ani).Mentionez ca locuim separat din februarie 2015,iar din iunie 2015 mi-am schimbat si buletinul pe noua adresa ,cea unde locuiesc in prezent impreuna cu fetita.Ne-am casatorit in Bucuresti ,sector 3 iar acum noi doua locuim in Pitesti in locuinta tatalui meu.Cum trebuie sa procedez pentru a divorta cat mai simplu,el este de acord sa divortam la notar?Unde trebuie sa depunem actele i ce acte trebuiesc depuse?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:48, 3 Septembrie 2015
Puteti merge la un mediator si se face un divort pe cale amiabila .Se incheie un acord de mediere in care este precizat :
- custodia copiilor - autoritatea parinteasca se va exercita de catre ambii parinti, in comun pentru copiii minori;
- domiciliul stabil al copiilor la unul din parinti, inclusiv exercitarea drepturilor parintesti de catre celalalt parinte, programul de vizita si luarea copiilor in domiciliul celuilalt parinte;
- contributia la intretinerea copiilor a ambilor parinti prin stabilirea intretinerii in natura sau prin plata unei pensii de intretinere in bani;

Prezenta la mediator nu finalizeaza, insa, procedura divortului, caci acordul de mediere trebuie supus ratificarii de catre instanta de judecata. Conform prevederilor legale privind taxa de timbru datorata la instanta de judecata, pentru incuviintarea acordului de mediere sotii vor plati o taxa fixa de 20 lei.
Va prezint mai jos,procedura divortului prin notariat
Art.375-NCC(2Divortul prin acordul sotilor poare fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie,din afara casatoriei sau adpotati,daca soti convin asupra tuturor aspecte referitoare la numele de familie pecare sa il poarte dupa divort,modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere,educare,invatatura si pregatire profesionala a copiilor.." Cererea de divort se depune de soti impreuna .Notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de reflectie de 30 zile.La expirarea acestui termen ,sotii se prezinta personal ,iar notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens consimtamantul lor este liber si neviciat.Daca sotii staruie in divort,notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.Competenta apartine notarului public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor.Acte: certificat nastere soti,certificat casatorie,certificat nastere copil.
[ link extern ]
Sunt de parere ca puteti divorta si in Pitesti, important este ca dvs. si sotul sa dati declaratia.
competent e notarul de la locul casatoriei sau de pe raza ultimului domiciliu comun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort la notar cu minori luca_claudia72 luca_claudia72 as vrea sa stiu cat de repede decurge un divort la notar cu minori, care sunt demersurile, daca sunt audiati copiii si daca trebuie sa fie de fata sotiii sau ... (vezi toată discuția)
Medierea in caz de divort cu minori fediucelfelicia fediucelfelicia buna ziua,am 2copii in varsta de 4 si5ani.sotul este sofer dar in ultimul timp sa apucat de bautura fiind violent fizic si verbal.cum as putea proceda si daca ... (vezi toată discuția)
Divort la notar loredana69 loredana69 doresc sa divortez de sotul meu,pot face asta la notar?cat costa acest lucru?ce trebuie sa fac?multumesc! (vezi toată discuția)