avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea in caz de divort cu minori
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea in caz de divort cu minori

buna ziua,am 2copii in varsta de 4 si5ani.sotul este sofer dar in ultimul timp sa apucat de bautura fiind violent fizic si verbal.cum as putea proceda si daca prin mediere se poate renunta la divortul in instanta ,si daca este valabila medierea.tin sa mentionez ca avem casa noastra ,desi locuim cu socrii in aceiasi curte,
Buna ziua,
Puteti divorta si la notar, chiar daca aveti copil. Conditia este sa va intelegeti asupra tuturor aspectelor.

Conditii Art. 375 
(1) Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii. 
(2) Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Daca din raportul de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor privind exercitarea in comun a autoritatii parintesti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor nu este in interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5). 
(3) Dispozitiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile in mod corespunzator. 


In ceea ce priveste partajul bunurilor, aceasi chestie: la notar, daca va invoiti. Daca nu va intelegeti- apelati la instanta.
fediucelfelicia a scris:

buna ziua,am 2copii in varsta de 4 si5ani.sotul este sofer dar in ultimul timp sa apucat de bautura fiind violent fizic si verbal.cum as putea proceda si daca prin mediere se poate renunta la divortul in instanta ,si daca este valabila medierea.tin sa mentionez ca avem casa noastra ,desi locuim cu socrii in aceiasi curte,


Bună ziua. Neîntelegerile privind continuarea căsătoriei pot fi solutionate la mediator. Pe lângă desfacerea căsătoriei, sotii se pot întelege si cu privire la programul de relatii personale cu minorii, partaj si orice alt aspect conex.
Dacă alegeti această alternativă, vă prezentati la mediator, încheiati contract de mediere , pe care îl prezentati instantei si solicitati suspendarea procesului de divort.După închieerea acordului de mediere, îl veti depune la instantă, iar instanta se va pronunta pe baza acordului încheiat.
La cererea dvs. vi se va restitui si taxa de timbru plătită la învestirea instantei.
Pentru partajul bunurilor comune prin acord de mediere, veti plăti doar jumăatate din taxa de timbru care se plăteste în mod obisnuit, când părtile se adresează instantei pentru efectuarea partajului.
Aveti foarte multe avantaje alegând medierea: rapiditatea procedurii, costuri reduse, veti beneficia de confidentialitate si veti evita stresul pe care îl presupune un proces cu usile deschise.
Dacă aveti si alte întrebări , vă răspundem în continuare.
Apropos, pentru colegul care v-a sugerat varianta cu divortul la notar, prin mediere costul este de mai putin de jumătate fată de varianta sugerată de dvs.
Mesajul dvs., @vieseanu, este offtopic. Pe viitor, am rugămintea să răspundeti la obiect. Multumesc.

Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
acum 2ani am facut un atac de panica internanduma la spitalul judetian nu de pshiatrie dar diagnosticul pus a fost depresie anixioasa cu tratament de 2luni.cum mar afecta asta chiar daca mergem la mediator as putea pierde custodia copiilor?iar despre violenta as putea obtine un ordin de restrictie pt sot fata de mine si copii?multumesc anticipat.
Diagnosticul dvs nu are nicio relevanta in mediere. In mediere nu se audiaza martori, nu se realizeaza interogatorii, etc. Incepand din 2011 autoritatea parinteasca este exercitata in comun de ambii parinti, deci nu se pune problema de "pierderea custodiei" asa cum ziceti dvs. Pentru ordinul de restrictie trebuie sa va adresati instantei. Vedeti detalii aici: [ link extern ]
asa cum si colega a spus, atat el cat si dumneavoastra veti avea in continuare drepturi si obligatii parintesti egale. Nimeni nu va poate lua copiii deoarece cf noilor reglementari copiii vor ramane in ingrijirea comuna a parintilor chiar si dupa despartire. Este ceea ce se numeste un plan parental - in care se stabilesc in mod detaliat conditiile viitoarelor relatii cu copilul a celor doi parinti


Discutiile privind custodia comuna ar viza toate aspectele de linkul urmator.

La notar nu va puteti duce deoarece sunteti in conflict si nu v-ati inteles privind custodia. Ca sa mergeti in instanta va trebui sa parcurgeti o sedinta de mediere inainte. Daca doriti solutionarea prin mediere atat dvs cat si sotul, medierea va fi foarte eficienta si avantajoasa ca timp de solutionare bani si relationarea in ceea ce priveste copiii.



Interventie moderator: in respectarea art.2.11 din regulametul de forum va rog sa nu postati link-uri care pot fi considerate reclama. Va multumesc pentru intelegere
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator

Alte discuții în legătură

Divort daniella28 daniella28 buna ziua,sotul meu a depus anul trecut actele de divort,pana azi nici primul termen nu a fost.vreau sa stiu,cu actele depuse acum am mai putea sa facem divort ... (vezi toată discuția)
Divort cu acordul ambilor parti ContSters216223 ContSters216223 Buna ziua.As vrea sa stiu daca pot divorta la starea civila(la notar nu imi permit), dar avem 2 copii minori,suntem de acord amandoi,nu avem nimic de ... (vezi toată discuția)
Divort din culpa comuna Ersin Dervis Ersin Dervis Buna ziua! Am si eu o intrebare: Pentru un divort din culpa comuna -nu ne mai intelegem si fiecare a ajuns intr-un moment in care vrea altceva.Avem 2 copii ... (vezi toată discuția)