avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Restituirea cautiunii
Discuție deschisă în Executare silită

Restituirea cautiunii

Buna seara,
Instanta de recurs a admis contestatia la executare si a anulat executarea silita prin hotarare irevocabila. Comunicarea inca nu am primit-o dupa aproape 4 luni.
Intrebare: Unde anume ma pot adresa, ce documente sunt necesare pentru recuperarea cautiunii depuse la CEC cu recipisa de consemnare si in ce termen?
Va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iata ce prevede NCPC
Art. 1063
Restituirea cauţiunii
(1) Cauţiunea depusă se va restitui, la cerere, după soluţionarea prin hotărâre definitivă a procesului în legătură cu care s-a stabilit cauţiunea, respectiv după încetarea efectelor măsurii pentru care aceasta s-a depus.
(2) Cauţiunea se restituie celui care a depus-o în măsura în care asupra acesteia cel îndreptăţit nu a formulat cerere pentru plata despăgubirii cuvenite până la împlinirea unui termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii sau, după caz, de la data încetării efectelor măsurii, prevăzute la alin. (1). Cu toate acestea, cauţiunea se restituie de îndată dacă partea interesată declară în mod expres că nu urmăreşte obligarea celui care a depus-o la despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin încuviinţarea măsurii pentru care aceasta s-a depus.
(3) Instanţa se pronunţă asupra cererii de restituire a cauţiunii cu citarea părţilor, printr-o încheiere supusă numai recursului la instanţa ierarhic superioară. Recursul este suspensiv de executare. Încheierea pronunţată de una dintre secţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
(4) Dacă cererea pentru care s-a depus cauţiunea a fost respinsă, instanţa va dispune din oficiu şi restituirea cauţiunii.



Prevederile NCPC privind restituirea cautiunii se adreseaza unei anumite categorii profesionale si sunt destul de generale. Pe mine ma intereseaza concret daca pot formula o cerere de restituire a cautiunii, unde anume o inregistrez, ce documente atasez avand in vedere ca instanta s-a pronuntat in favoarea mea prin hotarare IREVOCABILA. Trebuie sa astept comunicarea Deciziei, pot formula cerere de eliberare certificat de grefa?...etc. Daca ma puteti lamuri fara copy-paste, va multumesc!
Pentru raspuns la obiect este necesar sa furnizati minimum de date relevante
Daca nu precizati date concrete,nu avem de unde sa cunoastem ce ati solicitat instantei si nici continutul hotararii definitive
1-Daca a fost admisa contestatia si se dispune de catre instanta prin hotarare definitiva restituirea cautiunii, procedura este aceasta:
Dupa trecerea unui interval de 30 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii prin care s-a solutionat contestatia la executare si s-a dispus restituirea cautiunii, formulati o cerere catre prim grefierul instantei pentru restituirea recipisei.
La cerere atasati copie dupa sentinta definitiva prin care s-a dispus restituirea cautiunii si copie dupa cartea de identitate, iar prim grefierul instantei de executare va elibereaza recipisa de consemnare a cautiunii cu care mergeti la banca prin care ati depus cautiunea si solicitati restituirea sumei depuse.
2-Daca nu s-a dispus in sentinta definitiva si restituirea cautiunii, formulati o cerere separata adresata instantei de executare prin care solicitati acest lucru.
Cererea de restituire a cautiunii o depuneti la instanta de executare, atasati hotararea definitiva legalizata prin care a fost solutionata suspendarea executarii silite
Este o procedura necontencioasa, nu trebuie sa va prezentati la proces, doar ca trebuie sa asteptati solutionarea si ramanerea definitiva a hotararii pronuntate de instanta asupra suspendarii executarii silite.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2015
ynocentta, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns si promptitudine!
Trebuie să așteptați ca hotărârea să rămână defnitivă, abia apoi puteți depune cerere de restituire cauțiune. Va rămâne definitivă dacă intimata nu face apel, sau după respingerea apelului.

Alte discuții în legătură

Cum recuperez banii de pe cautiunea la suspendarea executarii? ContSters277537 ContSters277537 Buna ziua si multumesc pentru ajutorul dat, As dori, trebuie, sa fac tot posibilul, indiferent de situatia cu procesul (ca pierd sau ca voi castiga), ... (vezi toată discuția)
Restituire cautiune av.T.M. av.T.M. Buna. Am facut o cerere de suspendare a executarii si mi s-a respins. Imi spune-ti va rog pentru restituirea cautiunii ce pasi trebuie sa urmez? De ce acte am ... (vezi toată discuția)
Recuperare cautiune NicolaeIordachescu NicolaeIordachescu Buna ziua ! In urma cu ceva ani adica din 2009 am ajutat pe cineva sa-si cumpere o masina in rate pe numele meu.Persoana respectiva nu a mai achitat ratele ... (vezi toată discuția)