avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dubla cetatenie minor 14 ani
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dubla cetatenie minor 14 ani

Buna seara.Poate cineva sa ma lamureasca intr-o problema ? Eu sunt romanca ,casatorita cu un italian si am un baiat care a implinit 14 ani in februaie. I-am facut certificat de nastere romanesc si acum ar trebui sa-i fac si buletin de identitate.Politia s-a prezentat acasa la parintii mei in Romania unde avem domiciliul pt.acest motiv.Intrebare : daca nu ma prezint in tara cu baiatul ce implicatii exista ? Odata fiind inregistrat la primarie este neaparat necesar sa-i fac buletin ? Daca nu ma prezint risc vreo amenda sau doar cetatenia romana ? Intre timp am decis ca baiatul nu are nevoie de dubla cetatenie.Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:44, 14 Septembrie 2015
Statul roman nu are dreptul de a ridica cetatenia romana dobandita prin nastere decat in cazul renuntarii de buna voie la cetatenia romana (si nici atunci nu are dreptul daca persoana ar ramane apatrid). Baiatul are cetatenie romana prin nastere, iar a renunta la cetatenie este o procedura anevoioasa si costisitoare, nici nu stiu daca se poate doar pentru minori.

Cine locuieste in Italia se supune legilor italiene si ce face acolo nu este decat in cazuri foarte rare de competenta autoritatilor romanesti. Problema a aparut probabil din cauza ca l-ati inscris in mod mincinos la doua domicilii, unul in Italia si altul in Romania. Baiatul are domiciliul la adresa la care locuieste faptic in mod preponderent si nu poate avea un domiciliu in Italia si alt domiciliu in Romania. Ca atare nu poate avea acte romanesti decat pe domiciliul real, fie ca acesta se afla in Romania, fie ca acesta se afla in Italia.

O persoana poate avea un singur domiciliu. In acest caz inteleg ca domiciliul baiatului este in Italia. Deci ar trebui sa treceti pe la Consulatul Romaniei si sa-i faceti pasaport de CRDS-ist. Pentru aceasta va avea nevoie de acte care ii dovedesc sederea legala in Italia, cum ar fi permis de sedere, carte de identitate italiana sau pasaport italian si dovada inregistrarii la domiciliul italian.

Dupa ce indepliniti aceste proceduri baiatul va figura la evidenta populatiei din Romania drept cetatean roman cu domiciliul in Italia. Asta va scuteste de eventuale neplaceri cum ar fi amenda din cauza ca baiatul nu urmeaza invatamantul gratuit si obligatoriu in Romania. Autoritatile romane va vor putea amenda doar daca baiatul figureaza cu domiciliul in Romania, cat timp rezulta ca are domiciliul in Italia urmeaza invatamant conform legilor italiene, lucru care nu mai e de competenta autoritatilor romane.

Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2015
tgeorgescu, utilizator
Va multumesc mult pt.raspunsul lung si detaliat. N-am inteles un lucru,daca merg la Consulat si demonstrez ca baiatul locuieste si invata in Italia asta ma scuteste de a-i face buletin romanesc? Precizez ca nu doresc sa-i fac.Problema a aparut cand l-am inscris la Primarie ,initial aveam intentia de a avea dubla cetatenie,insa ulterior mi-am dat seama ca nu are aceasta necesitate.In ceea ce priveste domiciliul mi-aduc aminte ca cei de la Primarie m-au sfatuit sa-l pun pe cel romanesc.N-am inteles motivul si nici eu nu mi-am dat seama de implicatii.Ar fi trebuit pus pe cel din Italia,nu aveam nici un motiv sa n-o fac.Multumesc din nou pt.un eventual raspuns.
De obicei CRDS-istii nu au buletin, ci doar pasaport romanesc pe care e specificat cetatean roman cu domiciliul in (numele tarii).

Baiatul are dubla cetatenie, acest lucru nu se poate schimba decat prin renuntarea la cetatenie (costa timp si bani pentru hartoage). Cetatenia nu-i acelasi lucru cu actele de identitate. Eu daca-mi pierd actele de identitate nu inseamna ca mi-am pierdut cetatenia.

Copilul unui cetatean roman este cetatean roman prin nastere, chit ca nu-si face acte romanesti decat la 30 de ani.

Singurul stat care ii poate retrage cetatenia romana este Romania, iar acest lucru se poate intampla doar la cererea proprie (sau a parintilor, daca e minor).
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2015
tgeorgescu, utilizator
Va multumesc f.mult.O ultima intrebare : ma sfatuiti sa-i fac CRDS sau buletin ? Din cate am inteles este mai corecta prima alternativa .Stiti cumva daca se elibereaza la Consulat sau trebuie mers in tara ?
Pasaport de CRDS-ist se poate face la Consulat. Din moment ce nu are domiciliul in Romania nu vad de ce i-ar trebui buletin de Romania.

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat nastere pentru cetatean roman si italian, cu domiciliul in italia zorana85 zorana85 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: -tatal meu, cetatean roman, locuieste de 10 ani in Italia unde are si domiciliu ... (vezi toată discuția)
Cetațenia romana minor 14 ani Claudiu Iordache Claudiu Iordache Care sunt pasii de urmat pentru obtinerea cetateniei romane si pentru eliberarea carti de identitate pentru un minor de 14 ani nascut in italia, cu mama ... (vezi toată discuția)