Acum o luna m-am angajat casiera intr-un hipermarket din Bucuresti. Dupa o luna si ceva, mai exact pe 30.08.2015 pe la ora 20.00 a venit la casa o clienta, a cumparat, a platit o hartie de 50 si una de 10 ron, i-am dat restul si a plecat. Dupa 5-10minute vine la mine la casa si ma intreaba daca nu cumva mi-a dat 2 de 50 de ron, ca ea avea 2 si ca vrea sa numar banii din casa.
Am chemat pe cineva, mi-a facut Z si am iesit plus 3ron . Tot nu a fost convinsa si mi-a facut reclamatie mai departe.
Am deschis casa si am vandut mai departe pana la 10,30.
Ce credeti? A doua zi cand am venit la servici am fost anuntata ca am un minus de 246,44ron!!!! Mi-am dat demisia!
Eu nu imi aduc aminte si nu am cum sa fac asa ceva. Dar am spus ca vreau sa vad caseta de la securitate cand am dat rest mai mult. In 2 ore! Mai ales ca banii ii numar de doua ori.
Problema mea este ca ei au zis ca daca refuz sa platesc, imi opresc din salariu. Si refuza sa-mi arate caseta de la securitate. Gasesc alte probleme ca asta vroiau sa-mi propuna si ei, demisia.
Cum pot sa actionez ca sa nu imi opreasca banii acum la primul si ultimul salariu de pe 10.09 ? Dupa ce ca salariul este mic....
Va rog sa ma ajutati!
Multumesc anticipat
Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
.....
Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Prin urmare, principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt : acordul partilor ori actiunea in justitie.
Multumesc de raspuns! Deci ei nu au dreptul sa-mi opreasca paguba din salariu, fara o nota de constatare si evaluare a pagubei si in minim 30 de zile? Deci acum pe data de 10.09 cand imi iau salariul, nu pot sa-mi opreasca? Legal vorbind. Acordul partilor nu exista, ei vor acesti bani de la mine, iar eu, fara o dovada clara nu ii dau. In instanta, care este procedura? Multumesc
Legal vorbind, nu va pot retine niciun ban din salariu.
Procedura actiunii in instanta :
- se formuleaza o cerere de chemare in judecata a dvs. prin care se va solicita instantei sa fiti obligat la plata unei sume de bani , reprezentand c/v prejudiciului cauzat angajatorului dvs.
- fiind vorba despre un litigiu de munca , angajatorul trebuie sa dovedeasca ca dvs ati cauzat acel prejudiciu
- daca instanta da castig de cauza angajatorului , va trebui sa achitati acea suma
- daca instanta nu va da castig de cauza angajatorului , atunci nu va trebui sa achitati acea suma
Am inteles. O ultima intrebare. Cum pot refuza sa platesc acesti bani? Ei imi dau banii in plic si precis vor opri din start suma. Mai exact cum sa procedez la caserie? Va multumesc,
Abuzuri angajator
mihaitoader7
Buna ziua, este legal ca angajatorul sa iti opreasca minusul la caserie ba mai mult sa platesti un produs lipsa de 3 ori.Daca nu cum as putea actiona impotriva ... (vezi toată discuția)
Cer ajutor
valenovaly
Bună ziua, vreau să-mi dau demisia de la locul de muncă.
Nu mai rezist fizic și vreau să renunț, ceea ce nu înțeleg și nu pricep vă întreb pe ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca
boban81
buna ziua.Am si eu o problema la servici.Lucrez la un magazin ca vanzator din anul 2006.De mai bine de un an sunt amenintat cu datul afara pentru ca treaba nu ... (vezi toată discuția)