avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cer ajutor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cer ajutor

Bună ziua, vreau să-mi dau demisia de la locul de muncă.
Nu mai rezist fizic și vreau să renunț, ceea ce nu înțeleg și nu pricep vă întreb pe dumneavoastră. Dacă îmi dau demisia ei îmi vor plăti toate zilele lucrate sau am anumite penalități, îmi vor plăti toate zilele lucrate până la momentul de față? Ei pot să-mi oprească o anumită sumă din bani sau ceva asemănător? De mâine nu vreau să mai merg acolo....
Vă mulțumesc...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:52, 20 Ianuarie 2016
Angajatorul trebuie sa isi achite obligatiile pana la momentul incetarii c.i.m. .
De asemenea si dvoastra aveti obligatia sa va indepliniti obligatiile fata de angajator in sensul respectarii termenului de preaviz sau poate angajatorul este de acord cu incetarea cim prin acordul partilor.
Angajatorul are obligatia de a va achita drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m.

Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....

art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Asadar, numai in situatia in care cauzati un prejudiciu angajatorului se poate pune problema retinerilor din salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri din salariu sume necuvenite IrinaAlexandra01 IrinaAlexandra01 Buna ziua, In cazul in care s-au dat bani in plus la salarii, angajatii au observat acest lucru, dar nu au spus nimic, au cheltuit banii, se pot face retineri ... (vezi toată discuția)
Este legal ce face firma? valentina85 valentina85 sotului meu i-au fost opriti bani sa intre in cont de catre firma deoarece mai avea de dat 167 lei pt niste materiale lipsa Acesta a achitat suma dar am fos ... (vezi toată discuția)
Recuperare rest de plata salariu crynaku crynaku mi-am dat demisia de la locul de munca cu acordul ambelor parti,mi s-a imputat niste produse ,care nu cred ca ajung la valoarea restului de plata,am sunat sa ... (vezi toată discuția)