avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada stat acasa cu copilul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada stat acasa cu copilul

Buna ziua

Sotia mea intampina urmatoarele problema trebuie sa aleaga perioada de 1 an sa stea acasa cu copilul sau 2 ani. In prezent legea prevede max 3400 ron/luna(in limita a 85% din salariu) pentru un an sau 1200/luna pentru doi ani. Angajatorul ei a fost cumparat de Y.

1. Ce se intampla odata cu inceperea muncii? Va fi data afara daca postul ii va fi desfiintat? Sau va beneficia de protectia de sase luni?
2.Exista un proiect de lege [ link extern ]

care doreste sa modifice prezenta lege in sensul ca mamicile care opteaza pentru doi ani vor beneficia de max 3400 in primul an si 1200 in anul doi. Daca ea trebuie sa aleaga acum cand legea nu este in vigoare si alege dupa legea existenta va beneficia de conditiile noii legi daca ea a optat pentru varianta cu doi ani in conditiile vechii legi?


Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2015
Marius0123, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:59, 4 Septembrie 2015
Sotia dvs beneficiaza de protectia legii. Astfel:
1. art.173 C.mun.
(1) Salariaţii beneficiază de protecţia drepturilor lor în cazul în care se produce un transfer al întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia către un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de muncă existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar.

2. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

3. Alegerea optiunii pentru CCCC se va face in baza legii in vigoare si nu a proiectului de lege neintrat in vigoare.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1.Adica poate fi data afara dupa o luna?
2.Dar de beneficiile noii legi va beneficia daca a ales doi ani in conditiile actualei legi?
Poate fi data afara dupa o luna,dar in conditiile in care exista o astfel de prevedere in reg.intern sau in ccm aplicabil angajatorului.

Potrivit principiului neretroactivităţii legii civile, o lege civilă se aplică numai situaţiilor care se ivesc în practică după intrarea ei în vigoare, iar nu şi situaţiilor anterioare.

In acest sens , avem art.15 alin.2 din Constituția Romaniei , care prevede: Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.
Daca in timp ce sotia dvs. se afla in CCC va fi concediata (legal sau ilegal) ea va primi in continuare indemnizatie pentru CCC pana la data expirarii CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare activitate Monika007 Monika007 Buna seara, am intrebare ce se intampla in situatia in care eu sunt in maternitate si firma la care lucram isi inceteaza activitatea si trece pe alta firma, ... (vezi toată discuția)
Intrare in somaj pgabriel2878 pgabriel2878 Buna ziua.Am o mica problema.Sotia mea a terminat CCC si a cerut administratorului firmei la care este angajata sa o bage in somaj.Aceasta sustine ca nu este ... (vezi toată discuția)
Poate angajatorul sa dispuna incetarea raporturilor de munca la revenirea din concediu pt.cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani? siro siro Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca interdictia de a inceta raporturile de munca pe o perioada de 6 luni dupa reluarea activitatii este valabila si in cazul ... (vezi toată discuția)