avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare activitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare activitate

Buna seara, am intrebare ce se intampla in situatia in care eu sunt in maternitate si firma la care lucram isi inceteaza activitatea si trece pe alta firma, colegi mei isi dau demisia si trec pe firma respectiva......intrebare e, ce se intampla cu mine cand mi se termina concediu de maternitate?Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Decembrie 2015
Monika007, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:07, 12 Decembrie 2015
Angajatorul se va radia de la reg.comertului?

Ce presupune incetarea activitatii?
Da si isi deschide alta firma si trece vechi casieri pe firma noua....
Da ce ?
nu stiu amanunte, pe mine ma intereseaza ce se intampla cu mine dupa revenirea mea din concediu de maternitate?
Ca sa va spunem care va fi situatia dvs ,ar trebui sa stim ce situatie are si angajatorul dvs., intrucat sunt mai multe situatii:
- daca se radiaza de la Reg.Comertului,atunci c.i.m.al dvs va inceta chiar daca sunteti in CCC sau in concediu de maternitate

- daca nu mai desfasoara nicio activitate pe societatea respectiva, atunci situatia este un pic maicomplexa.

- daca desfasoara activitate in continuare, atunci :
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .

- daca societatea de unde ati intrat in CCC va fi preluata de alta societate, atunci va sunt incidente efectele care decurg din dispozitiile Legii nr.67/2006.

Alte discuții în legătură

Reintoarcerea la serviciu dupa cic ioanagrumeza ioanagrumeza Buna ziua. Sunt in concediu de cresterea copilului de 1 an si 8 luni. Peste 3 luni trebuie sa ma reintorc la serviciu. Firma la care am lucrat a fost preluata, ... (vezi toată discuția)
Perioada stat acasa cu copilul Marius0123 Marius0123 Buna ziua Sotia mea intampina urmatoarele problema trebuie sa aleaga perioada de 1 an sa stea acasa cu copilul sau 2 ani. In prezent legea prevede max 3400 ... (vezi toată discuția)
Preluare de catre o alta firma in timpul cic alexandraluiza alexandraluiza Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce presupune preluarea unei de catre alta firma? Ma aflu in Cic pana la data de 13.02.2015 si daca nu am fost de acord sa-mi ... (vezi toată discuția)