avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcari ale contractului individual de munca si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcari ale contractului individual de munca si discriminare la locul de munca

Sunt angajat la o firma cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata care are obiect de activitate "constructii si demolari de constructii rezidentiale si nerezidentiale".In contractul individual de munca la litera E privind Felul muncii specifica :Functia/meseria muncitor necalificat la demolarea cladirilor conform clasificarii ocupatiilor din Romania.La litera F. Atributiile postului scrie Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca.Mentionez ca aceasta fisa nu m-i sa inminat. De 2 saptamani am fost exclus din colectiv si trimis sa lucrez singur la sapat de spatii verzi! De aceea va intreb daca este o incalcare a contractului individual de munca din partea firmei privind meseria mea si o discriminare privind izolarea mea de colectiv, si daca pot sa sesizez ITM privind schimbarea locului meu de munca si Consiliul National pentru Combaterea Discriminari C.N.C.D . pentru excluderea mea din colectiv ?Mentionez ca aceasta firma este asociata cu un Consiliu Local. Mai menionez ca aceasta firma m-a angajat din somaj fiind somer cu indemnizatie contractul de munca incepind cu 1-07-2015.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2015
vasyviasu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:19, 5 Septembrie 2015
1. In c.i.m. ce scrie la locul de munca ?

2. Codul muncii prevede în art. 6 alin.1 că "orice salariat care prestează o muncă beneficiază de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nici o discriminare", pentru a se reitera acest drept în mod expres în art. 39 alin.1 lit. e) "salariatul are dreptul la demnitate în muncă".

3. OUG nr.137/2000
art.2 alin.5 :
Constituie hartuire si se sanctionează contraventional orice comportament pe criteriu de
rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală,
apartenenta la o categorie defavorizată, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.

4. Legea nr.202/2002
Art. 11
Constituie discriminare bazata pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hartuire sau hartuire sexuala, avand ca scop sau ca efect:
a) de a crea la locul de munca o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata;
....

Art. 30
(1) Angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati pe baza criteriului de sex, sa formuleze sesizari/reclamatii catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentatilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei la locul de munca.
(2) In cazul in care aceasta sesizare/reclamatie nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajata care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex in domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atat sa sesizeze institutia competenta, cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul ori resedinta, respectiv sectia/completul pentru conflicte de mucna si drepturi de asigurari sociale din cadrul tribunalului sau, dupa caz, instanta de contencios administrativ, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data savarsirii faptei.

....

Art. 37
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
...

Asadar, puteti sesiza si Inspectia Muncii/ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu stiu ce sa fac... - calomnii din partea fostului angajator augustin39 augustin39 ce as putea face in cazul in care fostul angajator...ma hartuieste spune la diferite persoane ca am sida?mentionez ca eu l am dat in judecata si acum ma vb de ... (vezi toată discuția)
Intrebare hartuire sexuala ghitanelenaalina ghitanelenaalina Buna ziua, Am o mare intrebare, daca un coleg de serviciu, te hartuieste sexual, prin tot felul de chestii la serviciu, , ce este de facut? Sunt profesoara ... (vezi toată discuția)
"amenintari" la locul de munca buna ziua! lucrez ca si asistent ... s0pty s0pty \"Amenintari\" la locul de munca Buna ziua! Lucrez ca si asistent medical intr-un spital de stat. Exista in codul muncii vreun articol pe care il pot ... (vezi toată discuția)