avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intrebare hartuire sexuala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intrebare hartuire sexuala

Buna ziua,

Am o mare intrebare, daca un coleg de serviciu, te hartuieste sexual, prin tot felul de chestii la serviciu, , ce este de facut?

Sunt profesoara si in viata mea nu exista sot, sau tata (decedat 2005), este un coleg de serviciu profesor de istorie, care din septembrie, ma hartuieste sexual, in conditiile in care am evitat sa stau in cancelarie, nu il provoc cu nimic, dar in septembrie, nu l-am votat in Consiliul de Administratie al Scolii.Si din acel moment au inceput sicanele de tot felul, sub privirile directoarelor, ca de eu sunt suplinitor-specializat, iar dansul fost director.

Ce fac in acesta situatie?
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2015
Admin, administrator
Texte legislative in care se regasesc prevederi relative la problema Dvs.,
- Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse pentru femei si barbati
- Ordonanta 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare
- Codul Penal - Art. 2031
- Codul muncii

Hartuirea sexuala fiind “situatia in care se manifesta un comportament nedorit cu conotatie sexuala, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, avand ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si, in special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor” ganditiva daca aveti probe pertinente si concludente ca sa va sustineti acuzatiile.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2015
legalmgm, utilizator
1. Art. 223 C.pen. - Hărţuirea sexuală
(1) Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


Prin urmare, puteti depune o plangere penala impotriva acelui coleg.

2. Legea nr.202/2002
Art. 11
Constituie discriminare bazata pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hartuire sau hartuire sexuala, avand ca scop sau ca efect:
a) de a crea la locul de munca o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata;
....

Art. 30
(1) Angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati pe baza criteriului de sex, sa formuleze sesizari/reclamatii catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentatilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei la locul de munca.
(2) In cazul in care aceasta sesizare/reclamatie nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajata care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex in domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atat sa sesizeze institutia competenta, cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul ori resedinta, respectiv sectia/completul pentru conflicte de mucna si drepturi de asigurari sociale din cadrul tribunalului sau, dupa caz, instanta de contencios administrativ, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data savarsirii faptei.

....

Art. 37
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
...

Asadar, puteti sesiza si Inspectia Muncii/ITM-ul.
va rog reflectati si asupra posibilitatii unui transfer in alta unitate de invatamant. Poate se rezolva totul mult mai usor, mai simplu....
Dar daca ajungeti la decizia de a merge mai departe... consultati personal un avocat in vederea transarii situatiei. Fie un flagrant fie un proces...
Buna ziua, am luat hotararea de a-mi schimba unitatea de invatamant din septembrie.Sunt extrem de curioasa daca o sa inceteze sau abordeaza sub alte forme: intimidare apeland la ale sale cunostiinte, exemplu inspectori din ispectorat.Am sa va informez, si atunci am sa fac urmatorul pas, la sfaturile dumneavoastra.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu stiu ce sa fac... - calomnii din partea fostului angajator augustin39 augustin39 ce as putea face in cazul in care fostul angajator...ma hartuieste spune la diferite persoane ca am sida?mentionez ca eu l am dat in judecata si acum ma vb de ... (vezi toată discuția)
Incalcari ale contractului individual de munca si discriminare la locul de munca vasyviasu vasyviasu Sunt angajat la o firma cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata care are obiect de activitate \\\\"constructii si demolari de constructii ... (vezi toată discuția)
Hartuirea la locul de munca any26 any26 Buna ziua. As dori un raspuns la urmatoarea problema. Fiind angajata a unei firme, avand functia de receptionera la un hotel, s-a intamplat ca de multe ori sa ... (vezi toată discuția)