Buna ziua. As dori un raspuns la urmatoarea problema. Fiind angajata a unei firme, avand functia de receptionera la un hotel, s-a intamplat ca de multe ori sa primesc avansuri, din partea sefului meu, fie ele cu subinteles, fie spuse chiar "pe sleau". De cele mai multe ori am incercat sa le evit folosind o atitudinea pur profesionala, dar aceasta atitudinea a mea se pare ca l-a determinat pe seful meu, un domn respectabil, avand copii de varsta mea, sa ajunga chiar la amenintari de genul :"daca nu vrei de buna-voie, iti promit ca vei regreta".Motiv pentru care am si incercat sa-mi dau demisia de cateva ori dar fara sa imi fie aprobata, ea fiindu-mi rupta in fata. Asa ca am plecat, trimitand decizia (demisia) prin fax, drept pentru care mi s-a incheiat contractul de munca cu litera "I" pe motiv ca nu m-am prezentat la serviciu. Vreau sa stiu daca, dupa un an de la incident, pot face plangere penala impotriva respectivului domn(precizez ca este un om influent) si cum anume poate el raspunde in fata instantei? Precizez ca avansurile verbale, amenintarile, si incercarea de intimidare "s-au practicat si se practica" inca si cu alte colege. Va multumesc.
Nu mai aveti cum sa depuneti plangere penala .... plangere penala se depune in termen de 2 luni de la data la care persoana vătămată a ştiut cine este făptuitorul .
Da, termenul legal de depunnere era de 2 luni.
Insa nu prea cred ca rezolvati nimic din lipsa de.dovezi astfel ca va mai enervati in plus inutil daca depunneati plangerea.
Colegele dvs pot sesiza Inspectia Muncii, potrivit Legii nr.202/2002.
Art. 11
Constituie discriminare bazata pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hartuire sau hartuire sexuala, avand ca scop sau efect:
a) de a crea la locul de munca o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata;
b) de a influenta negativ situatia persoanei angajate in ceea ce priveste promovarea profesionala, remuneratia sau veniturile de orice natura ori accesul la formarea si perfectionarea profesionala, in cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce tine de viata sexuala.
Art. 46
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.500 lei la 15.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (2) - (4), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1) si (3), art. 11-14 si ale art. 15-23.
........
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1) si (3), precum si ale art. 11-14;
Hartuire
Doina Bologeanu
In cazul in care o persoana este sicanata in mod repetat si abuziv la servici (seful are o atitudine total nepotrivita, ridica vocea, foloseste ton jignitor si ... (vezi toată discuția)