avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizație creștere copil până la 2 ani.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizație creștere copil până la 2 ani.

Bună ziua! Am și eu o întrebare și sper să mă ajutați și pe mine. Eu mam angajat pe 2 septembrie 2014 și am rămas însărcinată în noiembrie ,dată probabilă pentru naștere o aveam pe dată de 06 08 2015 ,iar micuta mea a venit cu o săptămână mai devreme pe29 iulie2015 . .Eu am intrat la începutul sarcini în risc maternal și am terminat riscu pe data de 19 iunie și pe 20 iunie am intrat în sarcină și lăuzie și îl termin pe 23 octombrie. Întrebarea mea este pot beneficia de indemnizație? Medicalele se iau în calcul la indemnizație? Când ma-m interesat dacă pot lua dar am pus dată nașteri la copil pe 6 08 2015mi-au zis ca da,dar acum mi-au zis ca nu ! Și nu înțeleg de ce? Oare mi-au zis așa ca să născut mai devreme cu o săptămână? Va mulțumesc și sper să mă ajutați!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:41, 8 Septembrie 2015
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca ati nascut in iulie cele 12 luni eligibile sunt august 2014 - iulie 2015.

3. Daca data prezumata a nasterii a fost 06.08.2015 si ati nascut inainte de termen se poate aplica urmatoarea prevedere din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
...
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

3. Daca nu se poate aplica prevederea de mai sus spuneti ce statut ati avut (cu ce v-ati ocupat) in luna august 2014.
Alexandra846 a scris:
Va mulțumesc ca mi-ați răspuns! Dacă eu nășteam pe 06 08 2015 luăm,adică la 40 de saptamani? Eu am născut la 38/39 săptămâni! Și mi-a dat scrisoare medicală ca am născut la 38/39 săptămâni mă ajuta cu ceva? Va mulțumesc !


1. Luati adeverinta de la medicul ginecolog ca ati nascut inainte de termen.

2. In adeverinta se va preciza care era data prezumata a nasterii si data cand a avut loc nasterea.
- In aceasta situatie veti putea beneficia de CCC si indemnizatie.

Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Alexandra 846 a scris:
Chiar daca e vorba doar de o saptamana? Eu normal am nascut la 38/39 saptamani,ea normal este nascuta la termen ,doar ca nu am nascut la 40 de saptamani! Sau trebuia sa fie prematur (inainte de termen) multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lua indemnizatie crestere copil sau nu? iri163 iri163 Buna ziua.Am nascut in data de 30.08.2015.Data probabila a nasterii era 14.09.2015.Prima luna in care am inregistrat venituri supuse impozitului pe venit a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ionutjimborean ionutjimborean Buna.Am o intrebare legata de acordarea concediului de crestere a copilului si a indemnizatiei.Prietena mea este insarcinata in 4 luni si are contract de munca ... (vezi toată discuția)
Obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului amales amales buna ziua ,va rog sa imi ziceti daca pot obtie prenatal in romania daca am muncit in germania 2 ani dar in aprilie am venit in romania in aprilie si atunci ... (vezi toată discuția)