Eu nu cunosc suficient legisla în domeniu, însă vă pot relata o situaţie oiarecum similară prin care am trecut, deoarece deţin, la rândul meu, o suprafaţă de pădure. O rudă a mea găsise un cumpărător şi îmi spusese că acela este dispus să plătească 4000 lei/hectar (am aflat ulterior că ruda mea vroia să mă escrocheze, că îi spusese respectivului să-mi spună mie acel preţ şi să-i dea ei restul de bani, dar acest aspect nu contează în ceea ce vă interesează pe dvs.). Ştiam că Romsilva, prin Ocolul Silvic local, are drept de preempţiune la cumpărarea unei suprafeţe de pădure şi am mers direct la Ocolul Silvic să întreb exact ce trebuie să fac pentru ca să fiu în regulă cu actele, precizând şi că suma pe care urma să o obţin pentru pădure era 4.000 lei/ha (vreau să precizez că valoarea minimă la care este evaluată pădurea în acea zonă în grila notarială este 2,50 lei/mp, adică 25.000 lei/ha!!!). Aşadar, suma la care eu l-am informat pe şeful de ocol că ar urma să vând era muuult mai mică decât valoarea din grila notarială, dar şi decât valoarea de piaţă. Cu toate acestea, şeful de ocol mi-a spus că Ocolul nu-mi poate da nimic pe pădure, aşa că pot contacta potenţialul cumpărător pentru a-l asigura că va putea cumpăra pădurea fără probleme, urmând să fie depus documentul cu preţul solicitat la Ocolul Silvic, iar după 30 de zile în care nu voi primi răspuns se consideră că Ocolul nu este interesat de teren. Dar, repet, mi s-a spus clar că NU sunt interesaţi să cumpere pădurea, nici măcar în situaţia în care suma solicitată era foarte mică.
Aşadar, presupun că trebuie să discutaţi cu cineva din conducerea Ocolului Silvic de care aparţine pădurea dvs. şi să-i întrebaţi dacă au fonduri la dispoziţie pentru achiziţii şi - în cazul destul de puţin probabil în care ei vă spun că au - să întrebaţi care este suma pe care au posibilitetea legală să o plătească.
Nu ştiu cât de mult vă este de folos acest răspuns, dar este un exemplu de situaţie asemănătoare, în care Ocolul Silvic nu a fost interesat să cumpere (precizez că eu am 3 hectare, deci, fiind suprafaţa mai mare şi, în plus, pădurea fiind neexploatată niciodată, ar fi avut motive pentru o eventuală achiziţie)