avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anunt de vanzare teren la cei care au drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anunt de vanzare teren la cei care au drept de preemptiune

Va adresez rugamintea sa ma autati in urmatoarea problema. Am o suprafată de pădure pe care doresc să o vând. Legea îmi cere ca să-i anunţ în prealabil pe cei de la Ocolul Silvic şi pe vecini, care au drept de preempţiune. Aş vrea să ştiu dacă există un formular tip pentru acest anunţ? ªtiu că se face la notariat şi, în acest caz, cam la cât s-ar ridica taxele notariale pentru aceste anunţuri (este vorba despre Ocolul Silvic şi 3 vecini ale căror domicilii nu le cunosc, deci probabil că în aceste cazuri va trebui să depun la Primărie anunţurile respective).
Vă mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: alex68 , utilizator 10:24, 2 Aprilie 2014
Potrivit art. 45 alin. 5 din Codul Silvic al României (Legea nr. 46/2008), statul are drept de preempţiune la cumpărarea de păduri, care constituie enclave în fondul forestier proprietate publică a statului sau sunt limitrofe acestuia, la preţ şi în condiţii egale.

Potrivit art. 45 alin. 6 din Codul Silvic vânzătorul are obligaţia de a înştiinţa în scris administratorul pădurilor proprietate publică a statului despre intenţia de vânzare, acesta din urmă putându-şi exercita dreptul de preempţiune, în termen de treizeci de zile de la înştiinţare.
Potrivit art. 11 alin. 1, fondul forestier proprietate publică a statului se administrează de Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, iar potrivit prevederilor art. 10, administrarea şi asigurarea serviciilor silvice la toate pădurile se face prin ocoale silvice autorizate, cele de stat făcând parte din Regia Naţională a Pădurilor.
Deşi nu se prevede expres, înştiintarea trebuie să cuprindă elementele esenţiale ale viitorului contract de vânzare-cumpărare, cum ar fi cele necesare identificării terenului cu pădure, a preţului pretins şi a condiţiilor vânzării, înştiinţare care întruneşte toate caracteristicele unei oferte unilaterale de vânzare.
Codul Silvic dispune expres că dreptul de preempţiune al statului se exercită la preţ şi în condiţii egale, ceea ce înseamnă că nu se va putea cumpăra la un preţ inferior celui oferit de un alt potenţial cumpărător, acest din urmă preţ urmând să fie dovedit de vânzătorul ofertant, eventual cu un antecontract de vânzare-cumpărare încheiat cu un terţ.
Această problemă nu se va pune însă atunci când oferta de vânzare a fost făcută direct statului, la un preţ determinat.
Dacă statul va refuza să cumpere, terenul nu va putea fi vândut altcuiva la un preţ inferior. Condiţiile egale avute în vedere de legiuitor pot fi cele referitoare la modalitatea de plată a preţului, termenul de predare al terenului vândut şi altele asemenea.

Dacă statul îşi va manifesta opţiunea de a cumpăra în interiorul termenului de treizeci de zile, aceasta va reprezenta acceptarea ofertei de vânzare, încheindu-se în prima etapă o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare, ca ulterior să se încheie, în formă autentică, contractul de vânzare-cumpărare.
În cazul refuzului uneia dintre părţi de a încheia ulterior contractul de vânzare-cumpărare, cealaltă parte se va putea adresa instanţei de judecată care va constata vânzarea şi va pronunţa o hotărâre judecătorească care va ţine loc de act autentic.
Multumesc. Vă mai rog, insa, să-mi spuneţi dacă pot face simultan anunţurile către stat (respectiv Ocolul Silvic) şi către ceilalţi vecini (presupun că la Primăria locală trebuie să anunţ în situaţia în care nu le cunosc domiciliul). Întreb asta deoarece ştiu că cei de la Ocolul Silvic nu vor cumpăra (am discutat cu ei şi nu au bani, deci mi-au spus că indiferent de preţul solicitat de mine ei nu-l vor cumpăra). ªi o ultimă întrebare: dacă eu oferta de vânzare o fac la un anumut preţ, şi până la urmă nu vând acum, dar preţul minim pe care-l doresc este cel din ofertă, atunci, în cazul în care vând mai târziu (peste un an să zicem), atunci mai trebuie să fac un alt anunţ sau rămâne valabil cel făcut acum (repet, oferta va fi aceeaşi, deci nu se vor schimba termenii).
Mulţumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vvanzare padure kunanca kunanca Buna ziua. Dorim sa vindem 4 ha padure judetul Prahova. Este obligatorie intabularea inaintea vanzarii? (vezi toată discuția)
17 ani in urma am primit titlu de proprietate pentru teren agricol ... fecsketata1958@gmail.com fecsketata1958@gmail.com 17 ani in urma am primit titlu de proprietate pentru teren agricol cu vegetatie foretiere.Cand am primit actul in mana am si vandut la notar public./.Acuma ... (vezi toată discuția)
Dreptul de preemtiune si restrictiune de grevare mona_lisa mona_lisa Buna seara! In urma decesului tatalui meu am descoperit cateva contracte de vanzare cumparare teren intravilan, contracte stampilate, semnate cu martori si ... (vezi toată discuția)