avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 17 ani in urma am primit titlu de proprietate pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

17 ani in urma am primit titlu de proprietate pentru teren agricol ...

17 ani in urma am primit titlu de proprietate pentru teren agricol cu vegetatie foretiere.Cand am primit actul in mana am si vandut la notar public./.Acuma dupa 17 ani sant atacate de directia silvica dat la judecata ca- sa dau inapou terenuri agricol.Sant corect atacate.? ezista prescritie sau etc.Eu nam gresit cu nimic..Am primit am vandut.Foarte frumos cer ca- sa dati un raspuns
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 08:43, 16 Noiembrie 2021
nu cred ca gasiti rezolvare pe forum, mergeti cu ce acte aveti la un avocat ca sa vedeti in ce baza cer astia ce cer si va vedea avocatul ce aparari face.
Buna ziua
Daca ati vandut terenul in 2004 (oricum pana in 2008), era in vigoare "vechiul" cod sivic, respectiv legea 26/1996, care, in art 52 prevede:
"Articolul 52
Statul, prin autoritatea publică centrala care raspunde de silvicultura, are drept de preemptiune la toate vânzările de bunavoie sau silite, la pret şi în condiţii egale, pentru enclavele din fondul forestier proprietate publică şi terenurile limitrofe acestuia, precum şi pentru terenurile acoperite cu vegetatie forestiera.
Proprietarul vinzator este obligat sa instiinteze, în scris, unitatea silvica teritoriala în raza careia se afla terenul respectiv, în legătură cu intentia de instrainare. Unitatea silvica sesizata îşi va manifesta opţiunea în termen de 30 de zile, după care dreptul de preemptiune inceteaza. Vinzarea facuta cu incalcarea dispoziţiilor de mai sus este nula de drept."

Prin urmare, vorbim de nulitate absoluta (si nu relativa) care nu se prescrie, si poate fi invocata de oricine, oricand.
Astfel, daca Directia Silvica merge inainte si formuleaza o actiune in instanta prin care cere sa se constate nulitatea contractului de vanzare, pentru nerespectarea obligatiilor prealabile in calitate de vanzator, actul se va considera nul, si ca nu a produs niciodata efecte. (evident, daca terenul a fost revandut vor trebui anulate si toate vanzarile subsecvente. cele efectuate pana in anul 2011 vor fi mai usor de anulat, iar daca s-a vandut vreodata si dupa 2011, unui cumparator care va fi considerat de "buna credinta", e discutabil in ce masura i se va putea anula actul).

Cert e ca daca terenul se reintoarce la dvs, veti fi obligat sa restituiti pretul vanzarii. Ulterior, respectand de aceasta data codul silvic in vigoare in prezent, adica Legea 46/2008, care in art 45:
"
[...]
(6) Coproprietarii și vecinii proprietari de fond forestier, persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, au un drept de preempțiune, în ordinea prevăzută la art. 1.746 din Codul civil și în condițiile prezentei legi, la cumpărarea de terenuri din fondul forestier aflate în proprietate privată, la preț și în condiții egale.
(7) Vânzătorul are obligația de a-i înștiința în scris pe toți preemptorii, prin executorul judecătoresc sau notarul public, despre intenția de vânzare, arătând și prețul cerut pentru terenul ce urmează a fi vândut. În cazul în care coproprietarii sau vecinii fondului, alții decât administratorul pădurilor proprietate publică a statului, nu au domiciliul ori sediul cunoscut, înștiințarea ofertei de vânzare se înregistrează la primăria sau, după caz, primăriile în raza cărora este situat terenul și se afișează, în aceeași zi, la sediul primăriei, prin grija secretarului consiliului local.
(8) Titularii dreptului de preempțiune trebuie să își manifeste în scris intenția de cumpărare și să comunice acceptarea ofertei de vânzare sau, după caz, să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afișată, în termen de 30 de zile de la comunicarea ofertei de vânzare ori, după caz, de la afișarea acesteia la sediul primăriei.
(9) În situația în care terenul ce urmează a fi vândut este limitrof cu fondul forestier proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, exercitarea dreptului de preempțiune al statului ori al unităților administrativ-teritoriale în termenul prevăzut la alin. (8) prevalează în raport cu dreptul de preempțiune al vecinilor.
(10) Dacă în termenul arătat la alin. (8) niciunul dintre preemptori nu își manifestă intenția de cumpărare, vânzarea terenului este liberă. În fața notarului public dovada înștiințării preemptorilor se face cu copie de pe comunicările făcute sau, dacă este cazul, cu certificatul eliberat de primărie, după expirarea termenului de 30 de zile în care trebuia manifestată intenția de cumpărare.
(11) Nerespectarea de către vânzător a obligației prevăzute la alin. (7) sau vânzarea terenului la un preț mai mic ori în condiții mai avantajoase decât cele arătate în oferta de vânzare atrage anulabilitatea vânzării.
(12) Dispozițiile prezentului articol privitoare la exercitarea dreptului de preempțiune se completează cu prevederile de drept comun."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare padure valyclau valyclau Buna tuturor! Intentionez sa cumpar 1,1 ha de padure si m-ar interesa care sunt actele pe care ar trebui sa le aiba vanzatorul. As aprecia si daca mai aveti ... (vezi toată discuția)
Drept de preemtiune miorita_m miorita_m Buna ziua Am o intrebare legata de dreptul de preemtiune pentru un teren intravilan.Un vecin vinde o parcela intravilan fara sa ma fi anuntat de intentia lui ... (vezi toată discuția)
Anunt de vanzare teren la cei care au drept de preemptiune alex68 alex68 Va adresez rugamintea sa ma autati in urmatoarea problema. Am o suprafată de pădure pe care doresc să o vând. Legea îmi cere ca să-i anunţ în prealabil ... (vezi toată discuția)