Buna seara!
In urma decesului tatalui meu am descoperit cateva contracte de vanzare cumparare teren intravilan, contracte stampilate, semnate cu martori si avocat(in perioada anilor '50). Am cerut extrase de carte funciara, pe doua din extrase apar vechii proprietari de la care tatal meu a cumparat terenul iar pe un al treilea extras apare vechiul proprietar iar mai apoi scrie:
,,drept de preemtiune si restrictiune de grevare in fac: STATUL ROMAN''
Ce inseamna acest lucru?
La primele doua pot face intabularea pe numele tatalui date fiind contractele de vanzare cumparare?
Imi apartin terenurile eu fiind unicul mostenitor?
Multumesc anticipat pentru raspuns
Ca să întabulați terenurile pentru care există contractele e necesar ori să căutați vechii proprietari, dacă mai trăiesc, dacă nu moștenitorii lor și să vă încheie contracte în formă autentică. Dacă nu reușiți așa, puteți, în calitate de moștenitor, să solicitați instanței să dea o hotărâre care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare.
Preempțiunea înseamnă că dacă proprietarul terenului ar vrea să vândă, Statul Român are dreptul de a cumpăra înaintea oricărui alt posibil cumpărător. Grevarea se referă la faptul că nu puteți de exemplu să înscrieți ipotecă pe acel teren fără acordul Statului Român.
Contractele sunt in forma autentica redactate, stampilate si semnate de avocat si martori, intrebarea mea este daca imi revin mie ca mostenitor sau nu?
Referitor la cel de al treilea teren daca sunt propRietar si doresc sa vand sa inteleg ca Statul Roman va fi primul cumparator iar eu sunt obligat sa l vand lui cu pretul stabilit de el(nu vad o posibila negociere intre mie si stat) chiar daca e mai mic decat un alt pret pe care mi l ar oferi un tert cumparator?
Actele în formă autentică sunt întocmite de notarii publici. În calitate de moștenitor vă revine tot sau o cotă parte, depinde cu cine veniți la moștenire, din ce a avut defunctul dar trebuie să dovediți că acesta din urmă e proprietar asupra terenurilor. În condițiile în care la cartea funciară sunt alte persoane proprietare și aveți doar actul acela făcut în prezența avocatului și a martorilor nu puteți dezbate succesiunea cu privire la acele terenuri pentru că nu sunt ale lui, în cartea funciară. V-am explicat mai sus ce proceduri aveți la dispoziție ca să le aduceți în proprietatea dumneavoastră.
Preempțiunea e discutabilă. Depinde de ce categorie de folosință are acel teren. Conform Legii 247/2005 a fost eliminată preempțiunea dar pentru terenuri împădurite conform Codului Silvic aceasta operează încă: art. 45 (5) Statul are drept de preempţiune la cumpărarea de păduri care constituie enclave în fondul forestier proprietate publică a statului sau sunt limitrofe acestuia, la preţ şi în condiţii egale.
(6) Vânzătorul are obligaţia de a înştiinţa în scris administratorul pădurilor proprietate publică a statului despre intenţia de vânzare, acesta din urmă putându-şi exercita dreptul de preempţiune în termen de 30 de zile de la înştiinţare.
(7) În cazul în care administratorul pădurilor proprietate publică a statului nu îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare, în termenul prevăzut la alin. (6), vânzarea terenului este liberă.
(8) Nerespectarea de către vânzător a obligaţiei prevăzute la alin. (6) atrage nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare încheiat.
Dreptul de preemtiune
ancutzu
Am nevoie de lamuriri in urmatoarea problema: am un teren de vanzare, teren intravilan, nu am inca cumparator, in cazul in care se va ivi cumparatorul eu ca ... (vezi toată discuția)