Am primit printr-un act de donatie un apartament de la o persoana care nu are nici un grad de rudenie cu mie.Pot fi actionata in jud.de rudele ei (are verisori primari),dupa decesul acesteia?prin act. de donatie,se specifica ca intru in posesia proprietatii dupa decesul acesteia,si ma oblig sa ma ocup de funerariile pers.respective.Va multumesc,astept raspuns.
Actul de donatie poate fi desfiintat de mostenitorii rezervatari.
Descendentii au calitatea de mostenitori rezervatari.
In vederea intregirii rezervei succesorale, micsorata prin perfectarea donatiei, acestia pot sesiza instanta de judecata . (competenta materiala si teritoriala avand judecatoria in a carei raza teritoriala este situat ultimul domiciliu al defunctului, cu mentiunea ca trebuie respectat termenul de prescriptie de trei ani).
Conform art. 1095 din Noul Cod civil:
1Dreptul la actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive se prescrie in termen de 3 ani de la data deschiderii mostenirii sau, dupa caz, de la data la care mostenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formeaza obiectul liberalitatilor.
2 In cazul liberalitatilor excesive a caror existenta nu a fost cunoscuta de mostenitorii rezervatari, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand au cunoscut existenta acestora si caracterul lor excesiv.
3 Exceptia de reductiune este imprescriptibila extinctiv."
Potrivit art. 1092 din Noul Cod civil:” Dupa deschiderea mostenirii , liberalitatile in speta, donatia care incalca rezerva succesorala sunt supuse reductiunii , la cerere.”
Persoanele care pot cere reductiunea sunt : mostenitorii rezervatari, succesorii mostenitorilor rezervatari si creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.
Actiunea in reductiune nu poate fi promovata de alte persoane.
Prin actul de donatie se specifica obligatiile mele fata de pers. care mi-a facut donatia,eu achitandu-ma de ele,mostenitorii rezervatari, daca ma actioneaza in instanta, au sanse sa anuleze donatia?
Donatia nu se anuleaza ci va fi supusa reductiunii daca incalca rezerva mostenitorului rezervatar. Reductiunea se poate efectua pe cale amiabila la notar in cadrul dezbaterii succesiunii sau in instanta. Reductiunea nu este obligatorie.
Act donatie
a-elena
Buna ziua,
As dori sa stiu daca actul de donatie poate fi atacat.
Sorcrii mei vor sa ne faca un act de donatie pe casa si terenul unde locuim, iar cumnatul ... (vezi toată discuția)
Testament
alexandra_25
Buna ziua! Mama mea detine in proprietate un teren, pe care se afla costruite o casa si anexe, acestea din urma fiind reconditionate complet de mine. Mama ... (vezi toată discuția)