avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertisment scris la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertisment scris la locul de munca

Pot primi un advertisment scris pe motiv ca vorbesc cu alti colegi alte subiecte decat cele de serviciu, ca vorbesc prea tare ? In regulamentul de ordine interna nu este precizat ca este interzis sa vorbim intre noi, nici nu cred ca ar fi legala. Situatia ma deranjeaza pt. ca in aceeasi incapere sunt mai multe colective ( se face munca de proiectare ), sunt persoane care chiar nu au incarcare si care vorbesc in gura mare chiar orice subiect si carora nu li se impune sa nu vorbeasca, in schimb eu sunt urmarit in permanenta ce fac, desi am incarcare mai mult decat ar trebui ( avem fiecare fise cu ce lucram, cu termene, etc.. ) Acum cateva luni mi-au dat un avertisment verbal, in codul muncii nu am vazut sa existe asa ceva. Pe motiv ca vorbesc am fost intrerupt si din teleconferita pe care o aveam cu responsabilul de proiect pt. a lamurii probleme tehnice legate de proiect, (proiectele sunt din afara tarii noastre ), seful de colectiv care m-a intrerupt neavand habar ca eu eram in teleconferinta si in timp ce, ceilalti colegi erau intr-o mare veselie. Sa-i acuz de hartuire psihica, eu asa simt, cui sa ma adresez si ce sa fac ?
Cel mai recent răspuns: mariamunteanu , utilizator 12:58, 14 Septembrie 2015
... Sa-i acuz de hartuire psihica ...


In opinia mea, trebuie sa demonstrati urmatoarele
- existența unui anumit comportament, manifestat împotriva dvs. în mod repetat;
- crearea unei imagini negative despre dvs. printre colegii de serviciu; refuzul de a comunica cu dvs.; privarea de anumite atribuții sau responsabilități; denigrarea dvs. etc.

1. Codul muncii prevede în art. 6 alin.1 că "orice salariat care prestează o muncă beneficiază de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nici o discriminare", pentru a se reitera acest drept în mod expres în art. 39 alin.1 lit. e) "salariatul are dreptul la demnitate în muncă".

2. OUG nr.137/2000
art.2 alin.5 :
Constituie hartuire si se sanctionează contraventional orice comportament pe criteriu de
rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală,
apartenenta la o categorie defavorizată, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.

3. Legea nr.202/2002
Art. 11
Constituie discriminare bazata pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hartuire sau hartuire sexuala, avand ca scop sau ca efect:
a) de a crea la locul de munca o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata;
....

Art. 30
(1) Angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati pe baza criteriului de sex, sa formuleze sesizari/reclamatii catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentatilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei la locul de munca.
(2) In cazul in care aceasta sesizare/reclamatie nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajata care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex in domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atat sa sesizeze institutia competenta, cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul ori resedinta, respectiv sectia/completul pentru conflicte de mucna si drepturi de asigurari sociale din cadrul tribunalului sau, dupa caz, instanta de contencios administrativ, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data savarsirii faptei.

....

Art. 37
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
...

Asadar, puteti sesiza si Inspectia Muncii/ITM-ul.
Si cu avertismentul scris ce sa fac, sa-l contest in instanta ? Sau sa fac numai o contestatie catre ei ? Asa scrie in codul muncii. Firma nu a scris in avertisment termen de contestatie, organele catre care sa ma adreses pt. contestatie, asa cum este specificat in codul muncii. Trebuie sa citesc cu atentie si regulamentul de ordine interioara, cred ca nici acela nu respecta toate punctele la care face referire codul muncii. Mie toata chestia asta mi se pare o sicana, sunt bine pregatit profesional, niciodata nu au avut de ce se plange, mi-au dat prime pt. proiectele facute. Nu inteleg ce urmaresc, alti oameni bine pregatiti nu prea au, toti cei care vin si invata ceva pleaca pe la firme in afara. Ei spun ca au reclamatii de la colegi, dar nu mi-au aratat nimic, iar situatia asta a aparut de cand a venit un expat care este toata ziua cu ochii pe mine, dar care nu este responsabilul de proiect si care nici nu stie ce proiecte am, dar sunt in colectivul lui pt. ca nu avea nr. de oameni necesari
"Avertismentul scris" nu este prevazut in legislatia muncii.

Daca nu s-a emis si vi s-a comunicat decizia de sanctionare , nu aveti ce sa contestati.
Codul Muncii:
Art. 248. [sanctiunile disciplinare]
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
@ rzvman
Intr-adevar, s-a strecurat o eroare in mesaj.Trebuia sa scriu "avertisment verba".

Multumesc pentru corectie.
====

@ mariamunteanu

Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Discriminare la locul de munca adinaba adinaba Buna dimineata, As dori sa detaliez o problema pe care o intampin la locul de munca. In luna martie sefa mea a decis sa aplice o sanctiune persoanelor care ... (vezi toată discuția)
Incalcari ale contractului individual de munca si discriminare la locul de munca vasyviasu vasyviasu Sunt angajat la o firma cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata care are obiect de activitate \\\\"constructii si demolari de constructii ... (vezi toată discuția)
Nu stiu ce sa fac... - calomnii din partea fostului angajator augustin39 augustin39 ce as putea face in cazul in care fostul angajator...ma hartuieste spune la diferite persoane ca am sida?mentionez ca eu l am dat in judecata si acum ma vb de ... (vezi toată discuția)