avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

Buna ziua,
Ma numesc Robu Dita sunt nascuta in anul 1958,09,25 si am iesit la pensie anticipat cu penalitatii de 45% in 25 noiembrie 2014 cu o vechime de 36 de ani si 25 de zile , acum am o adeverinta cu grupa a II cu 75%, 17 ani si 3 luni . Rugamintea mea e, daca ma mai ajuta cu ceva la recalcularea pensiei , la penalitatii.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: popadita , utilizator 18:34, 9 Septembrie 2015
1. Pentru cei 17 ani lucrati in grupa a II-a de munca in procent de 75%, echivalenti cu 12 ani lucrati in procent de 100%, se reduce varsta standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni.

2. Adica puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 58 de ani si 8 luni, in martie 2016.

3. Mergeti la Casa de Pensii cu adeverinta de grupa si solicitati ca transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta sa se faca in martie 2016.
Multumesc pentru raspuns , nedumerirea mea e pot sa trec de la pensia anticipat cu penalitatii de 45% la pensia anticipat partiala . Eu am pierdut la pensie 600 lei prin penalitati.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
...

2. Din Normele de aplicare a legii 263/2010:

Art. 135
Persoanele care beneficiaza de pensie anticipata partiala stabilita potrivit legislatiei anterioare si care indeplinesc conditiile prevazute la art. 62 din lege pot cere transformarea pensiei anticipate partiale in pensie anticipata, stabilita potrivit legii, noile drepturi acordandu-se incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea.

3. - Incercati la Casa de Pensii sa vedeti daca vi se poate transforma pensia anticipata partiala in pensie anticipata.
- Parerea mea este ca nu se poate deoarece dvs. beneficiati de pensie anticipata partiala in baza ultimei legi (263/2010) nu in baza legii anterioare (19/2000).
- Trebuia sa nu solicitati pensie anticipata partiala pana cand nu aveati si adeverinta cu gr. a II-a de munca si atunci ati fi putut solicita pensie anticipata (fara diminuare).
Va rog sa ma scuzati ca abuzez de timpul dumneavoastra dar nu am specificat ca eu am depus o adeverinta la dosar si in cartea de munca specifica ani de grupa .Dar la motivatie spune ca ,, incadrarea in gr. a II-a de munca nu s-a facut cu respectarea prevederilor ord 50/1990 al min muncii. Intre timp unitatea respectiva , angajata de la personal a invatat cum trebuie intocmita adeverinta si colegi de munca cu care am lucrat in acelas sector si functie le-a fost recunoscuta grupa. Unitatea a fost ce care mi dat adeverinta din nou.
Ca avocat ce ma sfatuiti ?
Ca sa traiesti cu 590 de lei parca e tare greu si nedrept pt ca nu au atenti.
Multumesc si va rog sa ma scuzati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procent penalizare pensie anticipata rududoo rududoo Locurile de munca de gr I au fost echivalate cu conditii deosebite (lg.263). Eu realizez un stagiu in aceasta grupa de 15 ani si 1 luna (stagiul complet de ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare draguta58 draguta58 Sunt nascut in 16.08.1956 si lucrez din 01.09.1981 pana in prezent cu 1 an somaj si 5 luni intrerupere. Am lucrat in grupa a II ade munca cu procent de 80%, 19 ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat pt. un pensionabil! Lmihai56 Lmihai56 Data nasterii 08 01 1956 Sex: masculin. Vechime in munca; 37ani (din care 15 ani11 luni de grupa II-a 100%) Care din variantele de pensionare se potrivesc ... (vezi toată discuția)