avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz plata a concediului prenatal de catre angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz plata a concediului prenatal de catre angajator

Buna ziua.Ma confrunt cu o problema si nu stiu unde sa cer ajutor. Sunt angajata cu contract individual de munca de pe data de 7.08.2014. In ianuarie am ramas insarcinata si am instiintat angajatorul. La 1.08.2015 am iesit in concediu prenatal, la insistentele angajatorului( mentionez ca data probabila a nasterii e 1.10.2015). Problema e ca angajatorul refuza sa-mi plateasca CM, afirmand ca mi-l va plati in momentul in care ii vor fi virati lui banii in cont. Pe langa faptul ca refuza sa-mi plateasca CM, cand am fost ieri (8.09.2015) sa-i duc CM pe luna septembrie, m-a informat ca nu l-a depus nici pe cel de pe luna august, pe motiv ca nu a avut timp sa mearga la o banca sa-si deschida cont pe persoana juridica pt a-i fi virati banii de CM in cont. Intrebarea mea este, el este obligat prin lege sa-mi plateasca CM in ziua stabilita de salar, sau trebuie sa astept pana depune el actele la Casa judeteana de Asigurari? Daca intarzie prea mult cu actele, nu exista riscul de a nu mai primi banutii pe CM? Il pot ameninta ca il actionez in judecata sau ca fac reclamatie ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:41, 9 Septembrie 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu medical emilia1976 emilia1976 Sunt in concediu medical de o luna si jumatate cu tuberculoza si angazatorul meu spune ca CNAS nu ia virat inca bani pentru concediu, si as dori sa stiu cum se ... (vezi toată discuția)
Concediul medical pre si post natal virat de casa de sanatate, dar neplatit salariatului de catre lichidator PopaN PopaN Buna seara, Am si eu o problema cu un Lichidator care refuza sa-mi plateasca banii din CM pre si post natal, desi acestia au fost virati de catre Casa de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical angelicaistrate angelicaistrate Buna ziua! Am si eu o intrebare:in cit timp angajatorul e obligat sa-ti plateasca banii pe concediul medical.Pt. ca sotul meu a fost in concediu medical in ... (vezi toată discuția)