avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Consilier personal la unui primar - incompatibilitate ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Consilier personal la unui primar - incompatibilitate ?!

buna ziua,

Am o neclaritate, consilierul personal al unui primar (inteleg ca nu este functionar public - asa este ?), este in legalitate daca are in acelasi timp, printr-o companie la care este administrator si un contract de consultanta cu primaria in cauza ?

Functia de consilier personal este tare ambigua, atatea intrebari, atatea pareri si raspunsuri - majoritatea contradictorii.
Daca urmariti in presa veti observa primari care au primit condamnari definitive pentru ca si-au angajat rude de gradul I ca si consilier personal - desi aceasta functie nu este de functionar public, ba chiar mai mult, procedura primise avizul departamentului juridic cat si avizil CJ...

(ANI / Curtea de conturi, avocati, toti au pareri diferite privind acest post)

poate stie cineva care este situatia
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 17:16, 12 Septembrie 2015
Eu zic ca a cam calcat pe bec... consilierul personal este personal contractual, insa iata ce spune legea 161/2003 despre personalul contractual angajat in primarii:
Art. 90. - (1) Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective.
Art. 93. - (1) Prevederile art. 90 se aplică și persoanelor încadrate cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local sau al consiliului județean ori la regiile autonome aflate sub autoritatea consiliilor respective sau la societățile înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective.
(2) încălcarea de către persoanele prevăzute la alin. (1) a dispozițiilor art. 90 atrage încetarea de drept a raporturilor de muncă.
Foarte interesant, multumesc pentru link, problema cred ca ramane totusi un consilier personal neavand nici pe departe aceleasi atributii sau aceeasi autoritate ca un consilier local / judetean.
Am vazut ca legea mentioneaza foarte clar consilierii locali si consilierii judeteni, sunteti de parere ca se este aplicabila si unui consilier personal (adica cel care poate sa aiba atributii de genul: urmareste pagina de FB - pana la atributii serioase privind consiliere asupra investitiilor viitoare, bugetare, etc ?

Intrebarea se transforma in : consilier personal = consilier local / judetean ?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2015
alexandru99, utilizator
Daca citeati si art. 93 pe care l-am atasat, vedeati ca prevederea se aplica si intregului personal contractual din administratie, inclusiv consilierului personal al primarului...
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2015
Kyandra, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedinte al consiliului judetean si consilier judetean, viceprimar si consilier local maite21 maite21 Am unele neclaritati. Vreau sa stiu daca in acelasi timp presedintele si vicepresedintii Cons Judetean sunt in acelasi timp si consilieri judeteni......precum ... (vezi toată discuția)
Salariat al primariei si consilier ...incompatibilitate ? vartolomei ion vartolomei ion sunt salariat al primariei ( contractual) cu norma intraga, consilier si cu o jumatate de norma vanzator la un magazin sunt in incompatibilitate ? multmesc . (vezi toată discuția)
Conflict de interese julien_slbz julien_slbz Un consilier judetean, de profesie avocat, poate incheia contracte de asistenta juridica cu consiliile locale/primarii din judetul respectiv ? Intreb, avand in ... (vezi toată discuția)