avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere fara notificare si pierdere echipament ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere fara notificare si pierdere echipament serviciu

Buna ziua!Am o problema pe care nu stiu cum s-o rezolv.Acum 2 luni m-am angajat la firma X,cu contract de munca pe 30 de zile.Mi s-a dat atunci spre folosinta in interes de serviciu un telefon,fara a semna insa proces verbal de predare-primire pe el.Pe postul respectiv lucram 2 persoane,in echipaj.Am activat pe postul respectiv,eu si colegul,doar 2 saptamani dupa care firma s-a gandit sa-l dea afara pe coleg,insa pe mine nu.Ca sa fiu mai explicit,ne-a chemat un alt coleg care ocupa acelasi post ca si noi-agent vanzari (dar care e mana dreapta a celui care se ocupa de echipe) sa predam telefoanele.Am mers,colegul a predat telefonul sau si a plecat,iar pe mine m-a intrebat cel care a venit sa ridice telefoanele daca vreau sa mai raman in firma.Am zis ca da si din aceasta cauza respectivul mi-a promis ca imediat ce imi vor gasi un coleg voi reincepe munca si poate ramane telefonul la mine.Intre timp eu am pierdut acel telefon.Dupa o saptamana si 2-3 zile ma sunat de la cel care ma angajase ca nu mai au nevoie de mine,ca mi s-a virat in cont 400 de ron reprezentand banii pe perioada in care am muncit pana cand l-au dat afara pe coleg.Mentionez ca nu mi s-a comunicat nimic in scris in privinta concedierii si contractul de munca,din ce stiu eu,a mers normal expirand la finele lunii respective(dupa cele 30 de zile mentionate in acel contract).Ce as dori eu sa aflu sunt urmatoarele lucruri :
1.Daca eu am pierdut acel telefon ( pentru care nu am semnat PV predare-primire) si ei mi-au dat doar banii pe cele 2 saptamani de munca,ce mi se poate intampla daca nu am de unde sa le inapoiez banii pe telefon?
2.Daca contractul a fost lasat sa mearga pana la expirarea celor 30 de zile nu ar fi legal sa primesc salariul pe toata luna,chiar daca eu 12-14 zile din acea luna am stat acasa asteptand sa-mi gaseasca firma un coleg?
2.E legal sa ma dea afara astfel?Fara notificare scrisa,fara a-mi semna demisia sau orice altceva care sa ateste acest lucru?
Ultimele 2 intrebari le-am pus nu pentru a incerca sa sustrag si restul de bani de la ei,ci pentru ca sunt sigur ca mi-ar fi util pe viitor sa am cunostinte despre asta.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:02, 10 Septembrie 2015
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

2. Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Chiar daca nu ati semnat un proces-verbal cu privire la preluarea acelui elefon se poate demonstra ca dvs l-ati avut in custodie.

3. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In acest sens,depuneti la angajator o solicitare scrisa sa va elibereze decizia de incetare a c.i.m., adeverinta de vechime si adeverinta de somaj.
Va multumesc pentru raspuns.Nu am inteles totusi...sunt bun de plata pentru pierderea telefonului,nu-i asa?Si as putea apoi formula o plangere la ITM pentru faptul ca m-au concediat verbal,deci ilegal,si nu am primit tot salariul?Problema e ca sunt in gaura rau de tot cu banii in momentul acesta si d-asta intreb.Eu oricum nu m-am ales cu nimic dupa 2 saptamani de munca pentru ca m-au costat actele de angajare undeva la 400 ron si am primit remuneratie 430 ron si pe langa a trebuit sa refuz alte 2 (in cele 2 saptamani cat am stat acasa asteptand sa mi se gaseasca,chipurile,un nou coleg) joburi mult mai bine platite pe motiv ca inca am contract de munca la ei si datorita acestui fapt nu m-am putut angaja in alta parte.Din nou,va multumesc anticipat!
ITM-ul nu are competenta de a stabili legalitatea sau nelegalitatea deciziei de concediere.

La ITM veti putea sesiza:
- neplata salariului
- necomunicarea deciziei de incetare a c.i.m.
- necomunicarea deverintei de vechime pentru perioada lucrata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere ilegala dbranna dbranna Aseara la ora 22:00 seful m-a anuntat prin telefon sa-mi caut de lucru, pentru ca am refuzat din motive familiale participarea la o sedinta la ora mentionata, ... (vezi toată discuția)
Solicitarea parasirii societatii in timpul programului de lucru theonewho theonewho Buna ziua, Am următoarea situație: fiind în preaviz, am fost chemata în biroul directorului pentru a da niște explicații verbale referitoare la modul ... (vezi toată discuția)
Am fost instiintat sa vin sa predau tinuta pe motiv ca as fi instigator la greva. ce trebuie sa fac? Alexwow Alexwow Ma numesc Alecu Silviu si lucrez la firma de paza numita [editat] la departamentu transport valori ,ieri am fost instintat sa vin sa predau tinuta pe motiv ca ... (vezi toată discuția)