1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Codul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Codul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comunicată în scris angajatului.
2. Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Chiar daca nu ati semnat un proces-verbal cu privire la preluarea acelui elefon se poate demonstra ca dvs l-ati avut in custodie.
3. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
In acest sens,depuneti la angajator o solicitare scrisa sa va elibereze decizia de incetare a c.i.m., adeverinta de vechime si adeverinta de somaj.
Va multumesc pentru raspuns.Nu am inteles totusi...sunt bun de plata pentru pierderea telefonului,nu-i asa?Si as putea apoi formula o plangere la ITM pentru faptul ca m-au concediat verbal,deci ilegal,si nu am primit tot salariul?Problema e ca sunt in gaura rau de tot cu banii in momentul acesta si d-asta intreb.Eu oricum nu m-am ales cu nimic dupa 2 saptamani de munca pentru ca m-au costat actele de angajare undeva la 400 ron si am primit remuneratie 430 ron si pe langa a trebuit sa refuz alte 2 (in cele 2 saptamani cat am stat acasa asteptand sa mi se gaseasca,chipurile,un nou coleg) joburi mult mai bine platite pe motiv ca inca am contract de munca la ei si datorita acestui fapt nu m-am putut angaja in alta parte.Din nou,va multumesc anticipat!