1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Codul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Codul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comunicată în scris angajatului.
2.
Cand o sa vi se dea decizia de incetare a contractului de munca puteti sa o atacati la tribunal in 15 zile de la comunicare.
- pentru desfacerea disciplinara a c.i.m.
Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente
in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
- in celelalte situatii de incetare a c.i.m.
Măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate
în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusa.
3. Ce sa faca ITM-ul in aceasta situatie ?
Nu are nici cum sa-l oblige pe angajator sa-i primeasca la munca si nici sa-l sanctioneze - fapta nu constitutie contraventie.
În cazul în care angajatorul refuză să-l primească la lucru pe salariat, fără să fi dispus concedierea acestuia, salariatul se poate adresa instanţei solicitând direct reintegrarea în funcţie şi plata de despăgubiri. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 573).
4. In sitautia in care refuza sa va primeasca la munca, puteti sa le solicitati in scris sa va comunice care este motivul pentru care nu va mai primeste la locul de munca si temeiul legal al acestei decizii.