avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOLICITAREA PARASIRII SOCIETATII IN TIMPUL PROGRAMULUI ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOLICITAREA PARASIRII SOCIETATII IN TIMPUL PROGRAMULUI DE LUCRU

Buna ziua,

Am următoarea situație: fiind în preaviz, am fost chemata în biroul directorului pentru a da niște explicații verbale referitoare la modul de aranjare a documentelor electronice, moment în care acesta s-a enervat și m-a trimis efectiv acasă și pe mine și pe colegul meu de departament. Am fost "escortați" amândoi de Serviciul de Paza, ni s-au verificat gentile și hainele, ni s-a solicitat sa predam cartele de pontaj (fără a semna vreun act de predare) și am fost scoși afara din unitate, înainte de terminarea orelor de program. Lăsând la o parte faptul ca problema de la care au pornit discuțiile nu era nici pe departe una care sa tina de vreun prejudiciu bănesc adus firmei, ci era strict o procedura interna de organizare a e-mailurilor, doresc sa va întreb următoarele:
- cât de "legal" este gestul directorului de a ne trimite acasă, fără nici un fel de decizie scrisa, fără încetarea CIM, fără începerea cercetării disciplinare, cu intenția clara de a nu ne mai primi în unitate?
- scenariul pe care îl vad posibil începând cu ziua de luni (practic următoarea zi de lucru de la eveniment) este ca nu vom fi lăsați sa intram în firma, cel mai probabil în urma suspendării CIM, pentru demararea cercetării disciplinare. Ce soluție legala avem la îndemână? Ce ar trebui sa conțină sesizarea la ITM? Contează ca suntem 2 persoane implicate în acest eveniment, care putem depune mărturie? Menționez ca colegul meu nici măcar nu era în preaviz.
- cum poate fi contestata desfacerea disciplinara a CIM? (intuiesc ca asta urmează)

Mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2015
theonewho, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:54, 6 Decembrie 2015
Cand o sa vi se dea decizia de incetare a contractului de munca puteti sa o atacati la tribunal in 15 zile de la comunicare.
Referitor la acel incident faceti plangere la ITM si aduceti ca martor colegul de munca
Faceti si plangere penala pt abuz in serviciu pe numele directorului la parchet.
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2015
fyeratanye, utilizator
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

2.
Cand o sa vi se dea decizia de incetare a contractului de munca puteti sa o atacati la tribunal in 15 zile de la comunicare.

- pentru desfacerea disciplinara a c.i.m.
Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

- in celelalte situatii de incetare a c.i.m.
Măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusa.

3. Ce sa faca ITM-ul in aceasta situatie ?
Nu are nici cum sa-l oblige pe angajator sa-i primeasca la munca si nici sa-l sanctioneze - fapta nu constitutie contraventie.

În cazul în care angajatorul refuză să-l primească la lucru pe salariat, fără să fi dispus concedierea acestuia, salariatul se poate adresa instanţei solicitând direct reintegrarea în funcţie şi plata de despăgubiri. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 573).

4. In sitautia in care refuza sa va primeasca la munca, puteti sa le solicitati in scris sa va comunice care este motivul pentru care nu va mai primeste la locul de munca si temeiul legal al acestei decizii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost concediat prin sms pentru că m-am certat cu o colegă. este legal ce mi se întâmplă? Costel r Costel r Mi sa transmis prin sms de patronul firmei unde lucrez, că sunt concediat motivul fiind o ceartă cu o colegă. Dati-mi un sfat va rog. (vezi toată discuția)
Concediere kappaaa kappaaa Buna seara. Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. Prietena mea cea mai buna a fost sunata de la firma la care lucreaza ca de maine nu va mai lucra, fara nici ... (vezi toată discuția)
Am fost sunat azi de către angajator să-mi trăsmită că de ... MariusNofrei MariusNofrei Am fost sunat azi de către angajator să-mi trăsmită că de mâine nu mai are nevoie de mine. Este posibil așa ceva fără preaviz ? (vezi toată discuția)