avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Licentiere / Brevetare format sau concept eveniment
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Licentiere / Brevetare format sau concept eveniment

Buna ziua,

Dupa cum stiti o productie de televiziune, se da exemplul " Vreau sa fiu miliardar" , "Dansez pentru tine" etc. sunt productii importate din alte tari prin cumpararea licentei acestuia. As dori sa stiu care este procedura de a licentia un concept , un format de eveniment. Doresc sa ma dedic si sa excelez intr-o cariera de organizator de evenimente si as dori sa stiu cum imi pot proteja conceptul de eveniment asemenea unei emisiuni tv ce detina o licenta. Mai exact intentionez sa produc un nou format de eveniment de Decernare a Premiilor. Dupa cunostintele mele un eveniment ce este transmis in direct sau in reluare pe un post de televiziune se aseamana cu o emisiune sau o productie Tv , amandoua au unele formate si concepte ce difera de restul productiilor. In asemenea situatii se poate breveta , licentia formatul ... conceptul? sau doar inregistrarea la Osim numele evenimentului sau a productiei de televiziune?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alin Popescu , administrator 21:12, 14 Iulie 2009
O intrebare interesanta si o discutie interesanta. In principiu insa, protectia poate fi aplicata asupra textelor, imaginilor sau oricaror alte elemente originale ale evenimentului respectiv, dar nu asupra formatului.

Dupa mine, vreau sa fiu miliardar era genul de emisiune care exista prin decorul ei, prin muzica de fundal si prin celelalte elemente de identitate. Altfel, sa fim seriosi, e doar un alt show unde se pun intrebari de cultura generala.

Daca vreti o opinie mai interesanta, pe care am citit-o candva pe net, iata cum suna ea:
The World Intellectual Property Organisation (WIPO) states that “Broadcast content … can also be protected by copyright and related rights, depending on the national legislation. Television formats, however, have not been discussed at WIPO as subject of a separate international protection. - Ben Challis (Music Industry Lawyer and Senior Lecturer in Law, Buckinghamshire Chilterns University College), and by Jonathan Coad (Specialist in Music and Media Law with the Simkins Partnership, London), High Wycombe and London, England, UK, August, 2004”


Intregul document din care am citat poate fi citit aici:
[ link extern ]

Un alt document interesant aici:
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
Alin Popescu, administrator
In cazul dvs. vorbim despre copyright, dreptul de autor, in legatura cu scenariul si modul de prezentare al acestuia. Potrivit Legii nr. 8/1996 a dreptului de autor, dreptul asupra unei opere artistice apartine autorului creator al operei. Este prezumat autor persoana sub al carei nume opera a fost adusa la cunostinta publicului. Sfatul meu este sa realizati mai intai un scenariu, un desfasurator al emisiunii, asa cum o previzionati, scenariu cu care sa puteti dovedi ulterior ca sunteti creatorul formatului original al operei artistice. Verificati art. 64-art. 70 si art. 106 indice 1- art. 106 indice 4 din Legea nr. 8/1996.
In primul rand doresc sa-mi exprim UIMIREA; uite ceva ce functioneaza in Romania, am postat o intrebare si am primit raspunsuri intr-un timp util, multumesc .

Mai pe larg si discutand generalizat, doresc sa lansez un Eveniment de Decernare Premiilor Sportive. Problema este urmatoarea: datorita formatului doresc lansarea evenimentului in diferite tari pentru mai multe ramuri sportive. Daca eu produc primul eveniment de exemplu pentru ramura sportiva fotbal, chiar nu as dori ca poimaine sa aud spoturi la radio pentru varianta evenimentului pe disciplina sportiva Tenis sau Handball si asa mai departe.
Formatele uzuale de Decernare a Premiilor este a cea festivitate de gala prin care se acorda trofeele sau statuetele castigatorilor nominalizati din toate disciplinele sportive. Initiativa mea este de a include o productie complexa prin oferirea unei ceremonii de deschidere, al unui meci amical intre cluburile sau sportivii nominalizati, pe o suprafata de joc diferit de cele uzuale, care sa socheze si sa starneasca uimire in randul spectatorilor si al telespectatorilor. Ar exista posibilitatea de a scrie un scenariu sau un mod de prezentare al acestuia dar nu cred ca este indeajuns.
Dupa documentatia efectuata de mine pana acum stiu ca am posibilitatea de a inregistra la OSIM numele evenimentului ca marca, si anumite elemente din cadrul acestuia prin sectiunea desene si modele, mai exact forma unica a trofeului, decorului, suprafata de joc etc.
SIncer am fost destul de naiv sa cred ca exista o institutie a statului care sa imi ofere protectie deplina si posibilitatea de exploatare exclusiva al unui eveniment dor prin complectarea unei CERERE tip :)
PS: daca timpul va permite si intrebarea v-a starnit interesul toate raspunsurile sunt bine venite, pana atunci timpul meu este dedicat studierii link-urilor si legilor postate de domnii Gabriel S si Alin Popescu.
Si pentru o idee de baza formatul foarte simplificat este urmatorul:

1.Se alege o disciplina sportiva (exemplu fotbal, fiind sportul national)
2. Se nominalizeaza cluburile in urma unor criterii
3. Se ofera posibilitatea de a vota clubul preferat de suporteri prin urne de vot in puncte cheie (mall-uri, supermarket-uri, si alte zone intens circulate), prin sms si internet
4. Cele doua cluburi care au adunat cele mai multe vot-uri vor avea posibilitatea de a sustine un meci amical pe o suprafata de joc impresionanta (suprafata de joc fiind elementul principal pe care se bazeaza tot evenimentul)
5. Castigatorul fiind declarat pe anul cutare clubul anului in cadrul evenimentului ... in cauza.

Elemente financiare:
Evenimentul beneficiaza de un partener oficial (sponsor) si scoaterea la licitatie a dreptului de difuzare.
Verificati site-ul www.orda.ro. Nu am calitatile necesare sa comentez pertinent ideile dvs.
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat

Alte discuții în legătură

Protectia proprietatii intelectuale, drepturi de autor proiect Kapy Kapy Buna ziua, M-am apucat de un proiect si vreau sa-l pun in practica sau sa-l vand mai departe celor interesati insa as vrea ca sa-l protejez cumva, adica sa am ... (vezi toată discuția)
Contract cesiune drepturi autor ContSters121264 ContSters121264 Buna seara, Exista posibilitatea de a semna un contract de cesiune de drepturi de autor, intre mine ca persoana fizica (autorul unei opere artistice) ... (vezi toată discuția)
Drepturile de autor pentru spectacol televiziune mlLucian mlLucian Din cate am inteles legislatia romana nu poate proteja ideea unui show televizat. Intrebarea mea este daca pot sa inregistrez emisiunea in alta tara pentru a o ... (vezi toată discuția)