avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care e relaţia proprietar apartament - preşedinte ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care e relaţia proprietar apartament - preşedinte asociaţie, de angajator - angajat ? ?

Care e relaţia dintre un proprietar de apartament şi un preşedinte (administrator) de Asociaţie de Proprietari, de angajator - angajat ?
Am întrebat la I.T.M. şi o funcţionară n-a reuşit să răspundă.
Dacă vrem să reclamăm un preşedinte (administrator, cenzor, etc.) că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, conform legilor din domeniu sau al statutului A.P., n-ar trebui să facem o Adresă şi către I.T..M., odată ce le plătim şi salariile şi impozitele, care nu sunt de neglijat ?
Dacă au carte de muncă, n-ar putea proprietarii să reclame chiar şi abuzuri în funcţie, sau cum a fost la noi, Uzurpare de Funcţie a unui fost preşedinte ?
Rog pe cei care scrie să clarificăm dacă e vreun grad de subordonare a angajaţilor Asociaţiilor de Proprietari, pentru că tot proprietarii îi plătesc (au Carte de Muncă), majoritatea fiind total nemulţumiţi de serviciile lor, care aduc multe pagube în buzunarul cetăţenilor oneşti !
Eu consider că I.T.M. ar avea un cuvânt de spus pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu de către cei din Asociaţii, pentru că e vorba de angajaţi oarecare, nu pot fi categorisiţi ca entităţi speciale.
Mai ales că Administratorii (Preşedinţii) sunt consideraţi Funcţionari (ne-public, dar au multe obligaţii ca şi Funcţionarii Publici) şi se pot pedepsi mai ales conform articolului următor din Noul Cod Penal, ca "Infracţiuni de serviciu"
Art. 308. Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane
(1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
Detalii: [ link extern ]

Cu toate că aceştia sunt asimilaţi în mare măsură Funcţionarilor publici, tot încalcă legea în defavoarea proprietarilor - eu ştiu cazuri din Asociaţia noastră sau din multe alte Asociaţii, în care conducătorii sunt acuzaţi oficial de Delapidare, de Abuz în Serviciu, de Neglijenţă în Serviciu şi de multe alte articole de legi încălcate !
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
zxc1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:03, 17 Ianuarie 2016
Salut.
Între proprietarul unui apartament și administratorul asociației de proprietari ori președintele acesteia, nu există un raport direct de prepușenie, proprietarul este membru al asociației iar forumul decizional este Adunarea Generală.
De reclamat, poate reclama orice persoană interesată.
De răspuns, administratorul ori președintele pot răspunde atât civil cât și penal.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
Mihai Teris, Avocat
Nu e mai simplu sa il schimbati daca nu va place ? :hm:
1-Sunt responsabilitati distincte intre presedinte de asociatie si administrator de imobil
Presedintele de asociatie este reprezentantul legal al asociatiei de proprietari si a membrilor proprietari
Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari,cu limita de competenta de executie hotarari ale adunarii generale,decizii ale comitetului executiv si ale presedintelui de asociatie de proprietari
2-
Dacă vrem să reclamăm un preşedinte (administrator, cenzor, etc.) că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, conform legilor din domeniu sau al statutului A.P., n-ar trebui să facem o Adresă şi către I.T..M., odată ce le plătim şi salariile şi impozitele, care nu sunt de neglijat ?pentru că tot proprietarii îi plătesc (au Carte de Muncă),

Presedintele de asociatie nu are carte de munca cu asociatia de proprietari
Pentru neindeplinirea obligatiilor aferente functiei si responsabilitatii de presedinte de asociatie,in temeiul disp L nr 230/2007
Art. 32
(la data 21-Jan-2008 Art. 32 din capitolul IV reglementat de Art. 18 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(1) Preşedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
(2) Pentru neîndeplinirea atribuŃiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv
preşedintele asociaŃiei de proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în faŃa
legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod
deliberat.

Presedintele de asociatie poate fi retribuit in baza unui contract de mandat-nu se incheie CIM
Presedintele de asociatie are dreptul sa exercite responsabilitatea functiei benevol,fara a primi indemnizatie lunara
Cenzorul asociatiei de proprietari,conform disp L nr 230/2007
Art. 33
(la data 21-Jan-2008 Art. 33 din capitolul IV reglementat de Art. 19 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )


(2) Cenzorul sau cenzorii aleşi ai asociatei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui
contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data
adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
(3) Pentru neîndeplinirea atributiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociatiei de
proprietari răspund personal sau în solidar, în fata legii şi a proprietarilor, pentru
daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

3-
Mai ales că Administratorii (Preşedinţii) sunt consideraţi Funcţionari (ne-public

In temeiul Deciziei RIL nr 3/02.12.2002 pronuntata de procurorul general al parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie Administratorul aociatiei de proprietari sau de locatari are calitatea de functionar
4-Daca exista suspiciuni asupra temeiniciei si legalitatii activitatii reprezentantilor legali ai asociatiei de proprietari,orice proprietar are dreptul legal sa sesiseze oficial autoritatile in drept care pot dispune verificari si eventual daca se confirma incalcarea dispozitiilor in vigoare,pot dispune inclusiv trimiterea in judecata a vinovatilor
Daca exista probe care atesta exercitarea cu rea credinta a responsabilitatii si obligatiilor aferente functiei detinute,aveti dreptul sa convocati adunare generala,sa supuneti discutiei situatia din cadrul asociatiei,participantii la adunare urmand sa dispuna masurile necesare unei bune administrari a condominiului,numirea de persoane responsabile sa reprezinte si sa apere interesele asociatiei de proprietari si a membrilor proprietari
Am mai spus pe aici că din 2009 am avut numai conduceri penale, cu destule dosare pe rol, cel mai grav e cu fostul fals preşedinte, care timp de 4 ani n-a fost numit sau ales de proprietari prin Adunări Generale pentru simplul fapt că acesta n-a convocat nicio Adunare Generală obligatorie, timp de 4 ani !!!
Prim-Procurul s-a sesizat abia anul ăsta, şi ca urmare a plângerii noastre penale, a deschis din oficiu un nou dosar penal pentru Uzurpare de Funcţie, conform Noului Cod Penal, art. 300, raportat la art. 308 şi art. 297 alin.1.
Dar sunt multe alte articole de legi încălcate (vreo 30) prin care această Asociaţie a "devalizat" bugetul proprietarilor, prin legi proprii, încălcând flagrant legile reale, în vigoare.
AM PUS ÎNTREBAREA DIN TOPIC PENTRU A VEDEA CE RAPORTURI DE MUNCĂ AU CEI DIN CONDUCERILE A.P., să vedem dacă avem posibilitatea să-i reclamăm şi la I.T.M. pentru desfacerea contractului (de muncă sau de mandat, nu contează, tot proprietarii le plătesc salariile şi impozitele aferente, deci sunt ca şi angajatori), pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu !
Chiar să nu aibă deloc legătură cu I.T.M.-ul cel puţin Administratorul şi restul angajaţilor, chiar şi preşedintele care are Contract de Mandat, şi pentru care le plătesc veniturile şi dările către stat tot proprietarii-angajatori ?
Nu e posibil ca tot cei care plătesc salarii orare destul de mari (preşedintele, cu 900 lei NET la 60 ore pe lună, ar avea 15 lei/oră ... "trai, neneacă"...) să fie păgubiţi datorită incompetenţei şi indolenţei acestora, în multe aspecte ?
Chiar să nu fie un articol de lege prin care să-i poată demite proprietarii-angajatori, prin I.T.M. sau prin orice alte mijloace legale ?
Nu vreau să mai aud placa cu "doar Adunarea Generală hotărăşte". Ce să hotărască maxim 30 de proprietari care se prezintă la Adunarea Generală, ştiind că sunt 460 în total ? Deci, minoritatea decide pentru majoritatea proprietarilor (asociaţilor) ? Unde s-a mai auzit asta ?
Ce reprezentativitate există acolo, să poată decide maxim 10% pentru viaţa şi buzunarul multor proprietari care nici nu se ştie dacă mai locuiesc acolo, mulţi fiind plecaţi chiar din ţară ! Ăia cum pot hotărâ în Adunările Generale, dacă sunt la distanţe imense, fără a avea pe cineva să ţină legătura ?
Şi pe deasupra, acei maxim 30 de proprietari votează ceva la Adunarea Generală Reconvocată, dar se trezesc că votul a fost invers, pentru că Preşedintele a avut chiar şi sute de Împuterniciri, ceea ce duce la o semi-dictatură. Noua lege a Asociaţiilor va mai reglementa faptul că şefii de A.P. să nu se mai folosească de acele delegări de voturi aberante, care permit, dacă ar fi posibil, şi mii de Împuterniciri.
Cei care ne prezentăm la Adunări Generale suntem legaţi "de mâini şi de picioare", odată ce 90% nu se prezintă la acestea ... şi la final decid voturile luate cu japca prin acele Împuterniciri, preşedintele impunând cine ştie ce aberaţii drept legi pentru ... noi, cei 10%.
Nu e posibil aşa ceva, trebuie să se schimbe ceva în legislaţie, să nu mai avem aberaţii de tipul ăsta. nu ştiu, ceva să avem posibilitatea să ieşim din aceste Asociaţii dacă dovedim că suntem păgubiţi sau ni se încalcă foarte multe drepturi legale.
Doar nu lăsăm pe cei care conduc A.P. să ne dirijeze vieţile şi să ne golească buzunarele după ce-i plătim regeşte faţă de alţi angajaţi care lucrează şi 14 ore pe zi, fără libere, şi au maxim 800 lei/lună NET !
Dacă şi-ar îndeplini atribuţiile cel puţin conform legilor, să nu mai plătim erorile lor din Administrarea Bugetului A.P., n-am avea nimic de spus.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2015
zxc1, utilizator
N-ar fi mai usor sa convocati o Adunare Generala si sa cereti sa fie schimbati? Ori ceilalti proprietari dorsc sa aiba aceasta conducere (vorbesc de rau doar pe la colturi si atat!). Sau sa cred ca este numai o ,,prietenie" intre dvs si acea conducere? se cunoaste totusi ca nu se ,,inghesuie" multi sa ocupe aceste functii!

Alte discuții în legătură

Aș vrea să știu detalii despre contractele de muncă ale administratorului și ale altor angajați din asociația de proprietari. cine mi le poate da? flory_mr flory_mr Cum pot afla detalii despre contractele de muncă ale administratorului și ale altor angajați din Asociația de Proprietari, știind că eu sunt membru ... (vezi toată discuția)
Presedinte abuziv. penal? ContSters277534 ContSters277534 Buna ziua, Sunt in posesia unui document care atesta din partea judecatoriei ca \\"presedintele\\" asociatiei noastre de proprietari nu este cel care de ... (vezi toată discuția)
Verificare asociatie de catre itm eugarizan eugarizan Buna ziua Poate cineva sa mi spuna care este perioada ( zile , saptamani , luni si ma opresc ) cand ITM poate incepe o verificare la o asociatie de ... (vezi toată discuția)