Care e relaţia dintre un proprietar de apartament şi un preşedinte (administrator) de Asociaţie de Proprietari, de angajator - angajat ?
Am întrebat la I.T.M. şi o funcţionară n-a reuşit să răspundă.
Dacă vrem să reclamăm un preşedinte (administrator, cenzor, etc.) că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, conform legilor din domeniu sau al statutului A.P., n-ar trebui să facem o Adresă şi către I.T..M., odată ce le plătim şi salariile şi impozitele, care nu sunt de neglijat ?
Dacă au carte de muncă, n-ar putea proprietarii să reclame chiar şi abuzuri în funcţie, sau cum a fost la noi, Uzurpare de Funcţie a unui fost preşedinte ?
Rog pe cei care scrie să clarificăm dacă e vreun grad de subordonare a angajaţilor Asociaţiilor de Proprietari, pentru că tot proprietarii îi plătesc (au Carte de Muncă), majoritatea fiind total nemulţumiţi de serviciile lor, care aduc multe pagube în buzunarul cetăţenilor oneşti !
Eu consider că I.T.M. ar avea un cuvânt de spus pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu de către cei din Asociaţii, pentru că e vorba de angajaţi oarecare, nu pot fi categorisiţi ca entităţi speciale.
Mai ales că Administratorii (Preşedinţii) sunt consideraţi Funcţionari (ne-public, dar au multe obligaţii ca şi Funcţionarii Publici) şi se pot pedepsi mai ales conform articolului următor din Noul Cod Penal, ca "Infracţiuni de serviciu"
Art. 308. Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane
(1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
Detalii: [ link extern ]
Cu toate că aceştia sunt asimilaţi în mare măsură Funcţionarilor publici, tot încalcă legea în defavoarea proprietarilor - eu ştiu cazuri din Asociaţia noastră sau din multe alte Asociaţii, în care conducătorii sunt acuzaţi oficial de Delapidare, de Abuz în Serviciu, de Neglijenţă în Serviciu şi de multe alte articole de legi încălcate !