avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen de apel procuror
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen de apel procuror

Buna ziua,

As dori sa-mi spuneti care este termenul limita in care procurorul poate declara apel impotriva hotararii date de judecator in data de 10.09.2015, precizez ca este un caz penal ( art 336 ncp ) si in cazul in care declara apel eu cand si de unde voi stii ?

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:54, 11 Septembrie 2015
Daca procurorul declara apel, veti fi citat pentru judecarea apelului si vi se vor comunica si motivele de apel.
Termenul de declarare a apelului ptr. procuror este de 10 zile ,daca legea nu dispune altfel,si curgede la comunicarea copiei minutei.[Art.410(1)].NCPP.Veti primi citatia precum si motivele de apel prin posta.
deci sa inteleg asa : daca pana in data de 20.09 (hotararea data de judecator in data de 10.09.2015) nu face apel procurorul decizia ramane definitiva?, sau daca pana in 20.09 nu primesc citatia atunci ramane definitiva?
Art. 410
Termenul de declarare a apelului

(1) Pentru procuror, persoana vătămată şi părţi, termenul de apel este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel, şi curge de la comunicarea copiei minutei.
....................................
Termenul de apel curge de la data comunicarii copiei minutei, si nu de la pronuntare cum in mod eronat calculati.
In plus termenul de 10 zile se calculeaza potrivit disp.art.269 n. cod. de proc.pen.
Art. 269
Calculul termenelor procedurale
(1) La calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul prevăzut în actul care a provocat curgerea termenului, în afară de cazul când legea dispune altfel.
(2) La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte.
....................................................
(4) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.

Daca in termenul de 10 zile de la comunicarea minutei nu se declara apel de niciuna dintre parti, atunci hotararea va ramane definitiva.
Daca insa se declara apel, hotararea se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare, se comunica partilor si dosarul va fi inaintat instantei de apel care va fixa termen si va dispune citarea partilor.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculare termen pentru apel puncuskaa puncuskaa cum se calculeaza termenul pentru apel? parchetele fac apel in primele zile dupa pronuntare sau mai amana si fac apelul dupa vreo 7-8 zile? a fost ... (vezi toată discuția)
Termen depunere apel ? oanaportar oanaportar Am primit minuta hotararii penale la data de 12.06.2015. Cand este ultima zi cand mai pot depune Apelul ? (vezi toată discuția)
Termenul cailor de atac. Just-drept Just-drept Potrivit disp. art. 410 (1) C.p.p., Pentru procuror, persoana vătămată şi părţi, termenul de apel este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel, şi ... (vezi toată discuția)