avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul individual de munca nu apare in baza de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul individual de munca nu apare in baza de date la Inspectoratul Teritorial de Munca

Sunt angajat din anul 2005 pe un post din administratia publica locala. Am fost la ITM sa cer o copie dupa contractul individual de munca. Am primit raspunsul, in baza lor de data apar doar firmele comerciale private. Eu pot primi o copie doar la angajator (Primarie). Oare e asa? Din ce am inteles, angajatorul e obligat sa inregistreze contractul individual de munca la ITM. De ce ma intereseaza acest lucru. Nu am primit o copie la angajare. Nu imi amintesc sa fi semnat (poate am semnat dar am uitat). Am primit o copie dupa fisa postului semnata, si dispozitia de primar. Dispozitia de angajare pe o perioada nedeterminata pe postul care lucrez. Oare e posibil sa lucrez fara contract individual de munca si sa nu imi mearga ani pentru vechime? Solutia ar fi sa cer din secretariat o copie, dar cum situatia e un pic incordata cu secretarul, evit sa aprind focul care mocneste. De acea am fost la ITM, sperand ca acolo o sa primesc o copie.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2015
ion743, utilizator
Cel mai recent răspuns: ion743 , utilizator 20:48, 14 Septembrie 2015
1. Intr-adevar, ceea ce vi s-a spus de la ITM este corect.

Pana la data de 01.01.2011, potrivit art.1 din Legea nr.130/1999 - in prezent abrogata, contractele individuale de muncă încheiate de următoarele categorii de angajatori vor fi înregistrate, în termen de 20 de zile de la data încheierii lor, la inspectoratele teritoriale de muncă:
a) persoanele fizice;
b) societăţile comerciale cu capital privat;
c) asociaţiile cooperatiste;
d) asociaţiile familiale;
e) asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale şi patronale;
f) orice alte organizaţii care sunt constituite şi funcţionează potrivit legislaţiei române.

Pe cale de interpretare, angajatorii din sectorul bugetar nu aveau aceasta obligatie.

Incepand cu data de 01.01.2011
nu se mai inregistreaza la inspectoratele teritoriale de munca, contracte individuale de munca si nu se mai depun acte privind executarea, modificarea, suspendarea si incetarea acestora. Acestea se transmit in format electronic, in registrul general de evidenta a salariatilor, conform HG nr.500/2011, modificata si completata.

2. Sunteti personal contractual sau functionar public ?
Presupun, ma incadrez in categoria personal contractual. Postul am ocupat prin concurs. In Dispozitia de primar scrie "...angajat pe perioada nedeterminata", "...pentru ocuparea functiei in regim contractual pe postul de bibliotecar". Atunci cand m-am angajat nu stiam clar, si nu ma interesa care sunt prevederile legale, ce drepturi am, adica; trebuie sa primesc o copie dupa contractul individual de munca, contractul trebuie sa fie semnat de ambele parti etc. Cum in ultimul timp am avut ceva probleme la locul de munca, am sapat pe internet, am aflat unele informatii, am inteles unele concepte si sunt un pic ingrijorat. Normal, ar fi absurd sa lucrezi intr-o institutie publica si sa nu am contract individual de munca. Carnet de munca am avut, l-am primit inapoi acum ceva ani in urma. In rubrica unde scrie in baza carui document sunt angajat e scris numarul dispozitie de primar. Cum, inainte de a ma angaja pe postul actual, am mai lucrat si in alte institutii, acolo apare numarul contractului individual de munca. In acele institutii am primit o copie dupa contractul individual de munca. Le am in dosar acasa. De ce sunt ingrijorat; experienta m-a invatat, aproape totul e posibil. Daca in dosarul meu personal de angajare nu este, nu a fost facut, cineva a uitat sa faca, poate din rautate, poate din neglijenta, sau cine stie de ce, pot oare lucra si sa nu imi mearga ani de vechime pentru pensie?
Sau in cazul in care o sa fiu nevoit sa initiez o actiune in instanta, in baza carui document eu pot domonstra ca am fost angajat? Fisa postului semnata si decizia de primar pot fi documente valide? Le am, copia dupa contractul individual de munca nu am primit. Cum ziceam, pot rezolva simplu, ma duc si cer, si atunci pot vedea care e situatia. Dar cum nu vreau sa inflamez spiritele inainte de a ma informa, zeceam, prima data sa intreb.
Deci, in cazul in care nu a fost facut contractul individual de munca, asta inseamna automat ca nu o sa am vechime in munca?
Decizia de primar si fisa postului semnata pot constitui documente valide in cazul initierii unei actiunii in instanta cu problema pe conflict de munca?
Multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2015
ion743, utilizator
1. Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.

2. Dupa 01.01.2011, vechimea in munca se probeaza cu adeverintele de vechime eliberate de catre angajatori.
Multumesc pentru raspuns. Daca e asa, atunci e bine. Carnetul de munca il am.
Mi-e greu sa cred ca ati putea lucra in Administratie fara a avea contract de munca...

Alte discuții în legătură

Carnet de munca SanzianaP SanzianaP Buna seara, Am fost angajata 3 luni la o firma cu contract individual de munca inregistrat la ITM. In momentul in care mi-am dat demisia am aflat ca nu imi ... (vezi toată discuția)
Lichidare in cursul anului 2011 P.Daniela P.Daniela Buna ziua! In conditiile actuale, in care ITM-ul nu mai completeaza carnetele de munca incepand cu 1.01.2011, am rugamintea sa ma lamuriti ce documente ... (vezi toată discuția)
Carnet munca ne-creat de catre angajator. emiliapana emiliapana Buna ziua, Lucrez din 2007, acesta fiind primul meu job. Angajatorul mi-a comunicat recent ca nu a intocmit un carnet de munca pe numele meu. Este corect? ... (vezi toată discuția)