avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carnet de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carnet de munca

Buna seara,

Am fost angajata 3 luni la o firma cu contract individual de munca inregistrat la ITM. In momentul in care mi-am dat demisia am aflat ca nu imi facusera carte de munca desi imi spusesera ca am. Acum sunt angajata la o alta firma si mi se pare ca istoria se cam repeta. In momentul in care m-am angajat la ce-a de-a doua firma mi-au spus ca imi vor face carte de munca, dar nu am semnat decat contractul. In urma unei discutii avute cu o verisoara de-a mea care este contabila mi-a spus ca se semneaza si cartea de munca de catre angajat, nu doar contractul. Pe internet am gasit aceasta ordonanta:
Conform OUG 148/2008:
"Art. 296. - (1) Vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă.

In cazul in care decid sa-mi schimb jobul, cu ce pot dovedi ca am lucrat anterior la alte 2 firme?

Ma poate lamuri si pe mine cineva care este treaba de fapt cu acest carnet de munca in prezent? Pentru ca din discutiile avute cu verisoara mea, ea mi-a spus ca adeverinta de vechime in munca tine loc de vechime pana la intocmirea cartii de munca, din ce-am mai citit pe net, altii ziceau ca mai nou sunt carnete de munca electronice.
Ma poate ajuta cineva cu vreo informatie?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Raluca Nicolaescu , Consilier juridic 23:16, 31 Martie 2009
Faptul de a nu avea un carnet de munca nu inseamna automat ca societatea respectiva nu a inregistrat, si platit catre stat impozitele aferente contractului tau de munca. Daca ai semnat un contract de munca( de obicei in 3 exemplare unul pentru angajator unul pentru angajat si unul pentru ITM) societatea le va inregistra la ITM si iti va pune la dispozitie un exemplar inregistrat prin care poti face dovada vechimii in munca.
Contractul se poate inregistra in cartea de munca in momentul in care ai acel carnet fara nicio problema.
Societatea la care lucrezi in prezent poate cere la ITM sa iti elibereze un carnet de munca. Daca te vei adresa serviciului resurse umane in acest sens, sunt convins ca se va rezolva. Va trebui sa te pregatesti sa completezi un formular prin care declari ca nu ai mai avut carnet de munca.



Daca nu aveti carnet de munca nu va faceti probleme si nici nu mai insistati sa va faca. De fapt nici nu prea se mai gasesc imprimate de carnet de munca.
Incepand cu data de 01.04.2001, de cand a intrat in vigoare Legea 19/2000 (Legea pensiilor), stagiul de cotizare (vechimea in munca) se inregistreaza la Casa de Pensii prin declaratiile lunare pe care le depune angajatorul la aceasta institutie. Adeverintele de vechime eliberate de angajator, cu viza ITM, tin loc de canet de munca.
AQctualmente, carnetul de munca este folositor celor care au avut raporturi de munca inainde de 01.04.2001, pentru a dovedi stagiul de cotizare cu ocazia depunerii dosarului de pensie.
Se semneaza de carte angajat si carnetul de munca, dar acesta poate fi semnat si la ridicarea lui. Pentru a avea carnet de munca puteti solicita angajatorului sa va faca documentele pentru cumpararea lui si sa va platiti carnetul de munca. Daca nu vi s-a intocmit carnet de munca solicitati de la fost angajator adeverinta de vechime care va fi trecuta in carnet loa actualul angajator. Nu se pierde vechimea in munca dar trebuie sa nu amanati obtinerea adeverintei doveditoare.
Multumesc pentru informatii. Inseamna ca nu am motive de ingrijorare.
Referitor la acel formular prin care ar trebui sa declar ca nu am carte de munca: in momentul in care m-am angajat, atat la firma precedenta, cat si la cea actuala, am fost pusa sa dau o declaratie pe proprie raspundere ca nu detin carte de munca. Dar asta a fost tot. Nu am semnat carnetul de munca nici in ziua de azi. Contracul de munca are stampila ITM-ului.
Va multumesc pentru ajutor.

Nu trebuie sa semnati carnetul de munca. Acesta se completeaza de ITM sau angajator, dupa caz. Solicitati eliberarea unei adeverinte de vechime ( exista un formular tip) de la fostul angajator, vizata de ITM, pe baza careia vi se va putea completa ulterior in carnetul de munca vechimea corespunzatoare.

Alte discuții în legătură

Intocmirea carnetelor de munca retroactiv enticing enticing Buna ziua, Revin cu o mai veche problema, larg dezbatuta si totusi inca neelucidata (atat pentru mine cat si pentru altii), acea a intocmirii carnetelor de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime anca.b anca.b Buna ziua, Am fost angajata la o firma pentru o perioada de un an, fara carte de munca, dar cu cim. Actualul angajator, la care am carte de munca de ... (vezi toată discuția)
Carte de munca alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Am si eu o nelamurire. Avem o persoana care a fost angajata pana in luna iunie in cadrul societatii noastre, dar cartea de munca a tinut-o aks. ... (vezi toată discuția)