avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calcul termen procedural pe luni
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Calcul termen procedural pe luni

Art. 269, Cod proc.pen. - Calculul termenelor procedurale
(1) La calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul prevăzut în actul care a provocat curgerea termenului, în afară de cazul când legea dispune altfel.
(2) La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte.
(3) Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună care nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
(4) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.

Când expiră termenul de 3 luni pentru formularea unei plângeri prealabile pentru o faptă incriminată în C.pen. ?
De exemplu, fapta s-a petrecut în ziua de 10 martie. Care este termenul de formulat sesizare prealabilă (pe luni), 31 mai sau 30 iunie ?
Cel mai recent răspuns: Niunin Tiberiu , Consilier juridic 17:48, 11 Septembrie 2015
tibi69 a scris:

....

Când expiră termenul de 3 luni pentru formularea unei plângeri prealabile pentru o faptă incriminată în C.pen. ?
De exemplu, fapta s-a petrecut în ziua de 10 martie. Care este termenul de formulat sesizare prealabilă (pe luni), 31 mai sau 30 iunie ?


Termenul expira pe data de 10.iunie.
Aş vrea şi eu să fie aşa, însă sigur aşa se calculează? Găsim o explicaţie mai amplă în lumina textului de lege?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

3 luni sau 90 de zile simion daniel ion simion daniel ion termenul de introducere a plingerii prealabile. art 296 plingerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea de drept cata90 cata90 Buna ziua, Am urmatoarea nelamurire legata de reabilitarea de drept. Pe data de 24.02.2012 am fost condamnat la 10 luni de inchisoare cu suspendare si un ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza ? ContSters382135 ContSters382135 Instanta spune : \" cu apel in 10 zile de la comunicare \" . Cum se calculeaza ? CALEDARISTIC sau LUCRATOARE ? (vezi toată discuția)