avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... 3 luni sau 90 de zile
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

3 luni sau 90 de zile

termenul de introducere a plingerii prealabile.
art 296
plingerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savirsirea faptei.

intrebarea este : daca fapta s-a produs in data de 26 04 2017 si plingerea a fost depusa in data de 25 07 2017 , este valabila? in termen?
ART. 269 c.p.p.
Calculul termenelor procedurale
(1) La calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul prevăzut în actul care a provocat curgerea termenului, în afară de cazul când legea dispune altfel.
(2) La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteşte ora sau ziua de la care începe să curgă termenul, nici ora sau ziua în care acesta se împlineşte.
(3) Termenele socotite pe luni sau pe ani expiră, după caz, la sfârşitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârşitul zilei şi lunii corespunzătoare din ultimul an. Dacă această zi cade într-o lună care nu are zi corespunzătoare, termenul expiră în ultima zi a acelei luni.
(4) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.


Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen depunere plîngere prealabilă penală aș dori să aflu ... danalida danalida Termen depunere plîngere prealabilă penală Aș dori să aflu dacă în 13.05.2021 cineva a comis o faptă penală ,care este ultima zi de depunere a ... (vezi toată discuția)
Calcul termen procedural pe luni Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 269, Cod proc.pen. - Calculul termenelor procedurale (1) La calcularea termenelor procedurale se porneşte de la ora, ziua, luna sau anul prevăzut în ... (vezi toată discuția)
Termenul cailor de atac. Just-drept Just-drept Potrivit disp. art. 410 (1) C.p.p., Pentru procuror, persoana vătămată şi părţi, termenul de apel este de 10 zile, dacă legea nu dispune altfel, şi ... (vezi toată discuția)