avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Presiune/amenintare cu desfiintarea postului daca nu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Presiune/amenintare cu desfiintarea postului daca nu semnez mutarea in alt departament

Buna seara,
Lucrez intr-o banca la analiza credite PF care datorita activitatii mai reduse etc in iunie 2015 mi s-a propus un acord prin care pana la sfarsitul anului sa imi desfasor activitatea in alt departament(procesare ordine de plata), salariul ramanand neschimbat, acord pe care l-am semnat
Acum banca trece prin modificari, se doreste concedierea de personal, ITM a fost notificat la sfarsitul lunii iulie pentru concediere colectiva pana in februarie 2016, nu stiu daca in acea notificare sunt obligati sa treaca si departamentele de unde se doreste restructurarea
Acum ca au prins momentul, mi s-a trantit sub nas sa semnez un act aditional prin care de la 01.09.2015 sa fiu mutat definitiv la procesare ordine de plata
Avand in vedere faptul ca nu doresc sa lucrez definitiv in acest departament si a comunicarii deciziei mele, au inceput cu amenintari ca postul meu de la credite va fi restructurat si voi fi concediat.
In Departamentul de la Credite sunt incadrati atat colegi care se ocupa de credite persoane fizice cat si juridice.Cu data de 01.09.2015 a mai fost transferata din alt departament o colega care se ocupa de credite PJ, prin urmare numarul angajatilor a crescut in conditiile in care activitatea este redusa atat la PF cat si PJ
Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
1)pot fi incadrat in concedierea colectiva anuntata deja ITM-ului si astfel sa imi restructureze postul de la credite?, sau este nevoie de o noua comunicare adresata ITM-ului?
2)daca mi se restructureaza postul de la credite, nu sunt obligati sa-mi ofere postul liber de la ordine de plata?( unde sunt detasat deja pana la finalul anului)
3) in instanta am sansa sa castig procesul, avand in vedere ca s-a mai adus 1 om in departament chiar daca este la credite PJ( eu fiind incadrat la PF), avand in vedere activitatea redusa pe ambele ramuri? pot dovedi faptul ca este o concediere abuziva si prin prisma faptului ca am refuzat acest act aditional pe care mi se solicita sa-l semnez in prezent?
Ce sfaturi imi dati pentru viitor, avand in vedere ca sunt deja supus unor presiuni din partea angajatorului
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:37, 12 Septembrie 2015
1. Notificarea ITM-ului trebuie sa cuprinda :
a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.

2. Nu sunt obligati sa va ofere un alt loc de munca. In schimb, art.74 C.mun. prevede :
(1) In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.
(2) In situatia in care in perioada prevazuta la alin. (1) se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa, prin care sunt informati asupra reluarii activitatii.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4)) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
......

3. Nimeni nu va poate spune exact ce sanse aveti in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare functie! ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! doresca sa intreb daca intr-o companie unde activiatatea este organizata pe departamente,se mai poate schimba functia unui angajat cu o alta ... (vezi toată discuția)
Restructurarea postului - va rog sa-mi dati un sfat! richard haideu richard haideu Buna seara! Vreau sa va multumesc mult pentru sfaturi! Astazi am primi notificarea de preaviz privind desfiintarea postului meu de economist/marketing ... (vezi toată discuția)
Procedura de concediere corecta -art.65 Roxy30 Roxy30 Buna ziua.Sunt la inceput de drum si ma confrunt cu urmatoarea problema: -as dori sa trimit in somaj cateva persoane si vreau sa fac toate documentele ... (vezi toată discuția)