avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata ore suplimentare

buna seara. am o nelamurire pe care as vrea sa va rog sa ma ajutati sa o rezolv.
eu lucrez la o institutie bugetara ( scoala). sunt angajat pe un post de didactic auxiliar cu program de 8 ore si perioada nedeterminata. avand si calificare de fochist , am intrat (si ) in programul de tura la centrala termica proprie. asta a condus la acumularea unui numar mare de ore suplimentare ,cam 1500 in ultimii 3 ani.neavand baza legala pt. plata acestor ore si nici posibilitatea de a le compensa integral cu zile libere , as vrea sa stiu daca se pot pierde dupa o anumita perioada de timp.multumesc.
Cel mai recent răspuns: danny61 , utilizator 08:02, 15 Septembrie 2015
Ordonanta de Urgenta nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice

Art. 8. - (1) in anul 2015, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.
.....

Asadar, trebuia sa solicitati acordarea de timp liber corespunzator pentru munca suplimentara efectuata.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

da,asta stiu.nu a exitat posibilitatea recuperarii integrale a timpului de lucrat suplimentar.am luat doar o parte din acele libere. am intrebat pt. ca intr-un alt caz - la solicitarea unui angajat caruia nu i s-au dat libere duble la zilele de sambata ,duminica si sarbatori legale lucrate- ITM -ul a hotarat ca persoana in cauza sa primeasca aceste libere pe ultimii 3 ani.drept care este si acum in libere ,i-au iesit vreo 8 luni.intrebarea mea a vrut ,de fapt ,sa fie asa: daca eu plec din institutia asta , ar trebui platite aceste libere. in totalitate sau numai pe o perioada ( de ex.ultimii trei ani,doi ani,etc) ?
Este foarte greu de dat un raspuns, intrucat intr-o astfel de situatie numai instanta poate decide daca se vor plati sau nu orele suplimentare , in cazul incetarii raportului de munca, fiind vorba despre sectorul bugetar.
da,voi vedea ce se va intampla in situatia incetarii contractului de munca. deocamdata nu se pune problema. multumesc pt. timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor sambata duminica Adilica Adilica Daca nu este prevazut in contractul individual de munca nici un spor pt munca desfasurata in zilele de sambata si duminica si angajatorul nu doreste ... (vezi toată discuția)
Drepturi asistenti maternali strgr_mariana strgr_mariana as dori sa stiu de ce asistentilor maternali nu li se platesc orele de munca suplimentare , sarbatorile legale precum si concediile de odihna? (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare pentru militari Eugen2016 Eugen2016 Aspectele juridice expuse in discutia ’’ Orele suplimentare platite in sectorul bugetar” cu camaradul de la Administratia Nationala a Penitenciarelor ... (vezi toată discuția)