Buna ziua As vrea sa ma lamureasca cineva in legatura cu problema cu care ma confrunt.Am avut o relative de doi ani cu in baiat.Totul era minunat intre noi si am fost deacord amandoi sa avem un copil.Am cunoscut familia lui prieteni Dar nimeni nu mi_a spus .ca era casatorit.Am aflat cand nu mai puteam face nimic ..Inca de cand eram in Luna a 8 ne_a parasit Nascand acest minunat suflet mi s_a parut omeneste sa il anunt .ca are un copil si .ca il astept sa il recunoasca..insa nu a venit la maternitate astfel am fost nevoita sa il trec pe numele meu..Nu a venit la nastere nu a venit la botez nu a participat la cheltuielile ptr copil Dar acum doreste recunoasterea lui.Poate recunoaste copilul dc este casatorit cu alta doamna ?mintindu_ma si el si familiar lui nu as Dori sa mai aiba vre_o treaba cu noi mai ales .ca locuieste in alta Tara.Vrea sa imi ia copilul ptr .ca sotia lui nu poate face copii Are vre_o sansa vreodata sa il ia ...consider .ca acest copil nu are ce invata de la un astfel de parinte iresponsabil si mincinos.Cum sa procedez?astept in raspuns multumesc ..app in aceste conditions copilul meu are vre_un drept el nefii:Ond trecut pe certificat
Tocmai asta si vrea "dumnealui" : sa fie trecut pe certificat.
Daca el este tatal copilului, atunci nu aveti ce sa faceti.
Dar, va trebui sa deschida o actiune in instanta pentru recunoasterea copilului.
In cadrul actiunii, dvs. puteti sa va faceti apararile. Apelati la un avocat. Acesta va sti cum sa verifice daca sunt respectate toate conditiile, eventual sa invoce anumite exceptii. Astfel incat, poate nu reuseste.
De ce sa apeleze la instanta când îl poate recunoaște la starea civila sau notar? Și ce apărări sa își facă, în legătură cu ce?
Nu va ia copilul, stați liniștită. Doar îl recunoaște și va trebui sa plătească pensie. Cine știe, poate va fi un tata bun.
Ce varsta are copilul?
Dacă are pana în 3 ani și acționați dvs pt stabilirea paternității, puteți cere și obține jumătate din cheltuiellie cu sarcina.
Fiind plecată din țară, mă gândesc la situația de după recunoaștere, la modalitatea concretă de exercitare a autorității părintești, și aici în funcție de orgoliul fiecărui părinte pot apărea conflicte generatoare de procese. Potrivit cu atitudienea presupusului tată biologic este de luat în calcul și varianta prevăzută la art. 509 alin. 2 și art. 510 Cod civil.
Intr-adevar,potrivit art.416(1)NCC "Recunoasterea poate fi facuta prin declaratie la serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor ,prin inscris autentic sau prin testament."Astfel ca, nimeni nu-l poate impiedica pe tatal biologic sa-si recunoasca copilul din afara casatoriei pe cale administrativa/necontencioasa,fara actiune judecatoreasca.Parerea mea este ca, nu va poate lua copilul.Daca aprecitati ca, sunt indeplinite conditiile prevazute de art.508(1)NCC puteti solicita decaderea din drepturile parintesti .Oricum, ptr. o astfel de actiune cred ca, va trebui sa apelati la servicile unui avocat.
De recunoscut il poate recunoaste. Dar pe el nu-l avantajeaza recunoasterea in sensul de a va lua copilul doar daca dvs. ati fi o mama care nu s-ar ocupa de copil. Nimeni nu o sa ia un copil de la mama sa-l dea la un tata care nici macar nu a avut relatii cu copilul sau pana in prezent, doar pe motive bine intemeiate. Daca il recunoaste foarte bine, dvs. il actionati in judecata solicitati autoritatea parinteasca, fixarea domiciliului copilului la dvs., fixarea pensiei alimentare si a unui program de vizita si gata. La starea civila fara dvs. nu poate, decat la notar sau in instanta. Iar dupa recunoastere veti fi anuntata sa va prezentati cu certificatul micutului pentru a fi schimbat in sensul de a se trece si tatal. Oricum daca tatal vrea sa isi recunoasca copilul dvs. nu aveti cum sa-l impiedicati, decat daca stiti ca nu este al lui.