buna seara daca stie cineva sa mi raspunda si sa ma ajute cu indrumarile necesare intrebarea mea este ; Baiatul prietenei mele in varsta de 31 de ani a avut un conflict cu un consatean in urma acestui conflict acesta s-a ales cu mana dreapta taiata cu o sabie adica se mai tinea decat in os restul tot era taiat a sta in urma cu 4 luni a fost operat scos crecificat medico legal are in jur de 35 - 40 zile medicale a facut sesizare la politie dar cam atat nu s-a luat nici o masura impotriva agresorului acum ce poate face avand in vedere ca mana o poate folosi ca 50 - 60 % unde se poate adresa la parchet sau tot la politie multumesc
Presupun că, din moment ce a fost depusă plângere penală, a fost începută urmărirea penală.Doar că aceasta poate să dureze un timp mai îndelungat și de aceea , victima ar putea să solicite organelor de urmărire penală să- i fie comunicată situația dosarului penal, în ce stadiu se găsește.
In plangerea penala putetati mentiona daca va consituiti sau nu parte civila , in vederea recuperarii prejudiciului cauzat.
Oricum , aceasta calitate o puteti dobandi oricand in cursul etapei urmaririi penale , iar in cursul judecatii , pana la citirea actului de sesizare.
Persoana vatamata se poate consitui parte civila impotriva inculpatului , respectiv persoanei responsabile civilmente.
Prejudiciul efectiv cauzat poate va fi apreciat in etapa judecatii a procesului penal , in urma coroborarii mijloacelor de proba si avand in vedere urmarea imediata a infractiunii savarsite.
Cu privire impacarea partilor ,cauza care inlatura raspunderea penala ,aceasta e totala - are in vedere atat latura civila , cat si latura penala a cauzei , definitiva- nu se mai poate reveni asupra unei decize deja luate, si neconditionata(in pofida daunelor materiale si morale percepute de catre persoana vatamata, se poate ajunge la intelegere asupra cuantumului acestora , micsorandu-le sau marindu-le )
Proces cu daune!
SavaAndra
Buna ziua , ma numesc Andra si am doua intrebari in legutura cu un proces in care sunt parte civila. In sept 2013 tatal meu a fost lovit de un autoturism in ... (vezi toată discuția)