avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... plangere impotriva procesului verbal - data savarsire ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

plangere impotriva procesului verbal - data savarsire eronata

Buna ziua!
As dori sa stiu daca se poate face (cu sanse de reusita) plangere impotriva procesului verbal, avand in vedere cele expuse mai jos.
Pe scurt: procesul verbal a fost incheiat in data de 13 07 2009 , iar la detaliile despre fapta savarsita apare mentionat " In ziua 13 06 2009 ora... locul Calea Dorobantilor cu Scoala Floreasca a savarsit urmatoarele: a condus auto .... la culoarea galbena a semaforului electric"
In sustinerea motivatiei se poate invoca faptul ca data savarsirii faptei nu corespunde cu realitatea, asa cum prevede art. 17 din ord.2/2001 ?
Art. 17. - Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.


In plus, agentul nu m-a informat cu privire la posibilitatea completarii la rubrica "Alte mentiuni" (este prima data cand sunt oprita de politie; mi-a intins procesul verbal si mi-a zis "semnati aici") iar dupa ce am semnat a completat el la aceasta rubrica "Nu am".

Mentionez faptul ca initial agentul a invocat faptul ca am trecut pe culoarea rosie si ca imi ia permisul pentru 1 luna (desi eu am trecut pe culoarea verde), si dupa numeroase "targuieli" mi-a facut o favoarea si mi-a zis ca "bine trecem ca era galben si luati doar amenda"

Am uitat sa mentionez faptul ca am platit amenda la jumatate, si cand am platit am observat aceasta eroare.

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
mirela2402, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:28, 16 Iulie 2009
Faceti plangere contraventionala impotriva procesului verba incheiat. Chiar daca ati achitat amenda, in caz de castig acesta va este returnata.
Faceti plangere contraventionala, motivati/dovediti ca la data din p.v. erati in cu totul alta parte, faptul ca nu exista scrisul dv. decat la semnatura de primire a p.v..Amenda platita, dupa anularea p.v. puteti s-o recuperati in baza hotararii definitive si irevocabile.Un avocat care sa va reprezinte este strict necesar,pentru a putea sa sustina cauza in instanta.
Procesul verbal de stabilire si sanctionare a contraventiei este nul absolut, dupa cum foarte bine ati sesizat.
In plangerea contraventionala este bine sa invocati orice alte motive apreciati ca sunt concludente in solutionarea cauzei.

Asa cum spunea si 2007_rozi, va veti recupera banii in cazul castigarii procesului.
Sincera sa fiu, nu prea vad cum l-ati putea pierde. :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte!

nucu$ a scris:

Un avocat care sa va reprezinte este strict necesar,pentru a putea sa sustina cauza in instanta.

Sunt total de acord că un avocat poate susţine mult mai bine cauza, doar este "domeniul" lor; însă aş vrea să ştiu dacă onariul avocatului se poate recupa cumva (nimeni nu lucrează gratis, şi e normal să fie plătit pentru reprezentare) ?
Amenda în sine nu este mare, ceea ce deranjează cel mai mult e atitudinea agentului, care merge pe intimidare, şi nu pe fapte reale. Iar cand la volan e o femeie... Oricum, fiind prima dată, am tras nişte învăţăminte, a doua oara va fi altă discuţie cu dl. Agent.
Eu nu cred ca este necesar un avocat pentru reprezentare in instanta, speta este foarte clara.

In schimb, eu as apela la un avocat pentru redactarea plangerii contraventionale.

Daca veti castiga procesul, veti putea recupera cheltuielile de judecata de la "partea care a cazut in pretentii", respectiv de la Politie, conform art. 274 Cod procedura civila.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

In ce conditii se fac contestatii? crina solescu crina solescu aseara am primit 600 ron amenda si 7 puncte de penalizare pentru ca am mers cu proiectoarele aprinse chiar daca afara nu era ceata.mi s-a intocmit proces ... (vezi toată discuția)
Prezentare dovezi contestatie pv trecere pe rosu gabriellaptaru gabriellaptaru Buna ziua, In luna mai mi-a fost suspendat permisul de conducere pe motiv ca am trecut pe rosu. Mentionez ca am trecut pe verde, nici macar pe galben, doar ca ... (vezi toată discuția)
Semafor defect?!!!!!!!! anissia anissia va rog, daca imi puteti spune ce poate insemna intr-un proces verbal de constatare \"a executat virajul la stanga pe culoarea rosie a semaforului electric ... (vezi toată discuția)