avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copiii platesc impozitul casei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copiii platesc impozitul casei

Buna ziua!Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum este corect in situatia urmatoare.
Tata 73 ani,pensionar,da in casa 300-350 ron pt mancare.restul ii fumeaza,ii bea si cumpara dulciuri pt nepoata.
Mama nu mai traieste din 2010.
Eu, sora mea,sotul si copiii lor(2),si tata locuiam intr-un apartament cu 3 camere care a fost cumparat de ambii parinti dupa revolutie.Impozitul casei,dupa moartea mamei,l-am platit eu si sora mea,tata necontribuind...Nu am facut succesiunea dupa moartea mamei,astfel am platit impozitul pt ea cu certificatul de deces.
La inceputul acestui an m-am mutat din Bucuresti,unde locuiam cu familia,in Timisoara unde locuiesc cu viitoarea sotie,intr-un apartament cu 2 camere pe care l-a luat ea cu "prima casa" la care mai are rate inca vreo 28 de ani...
Intrebarile mele sunt:
1> Daca nu mai locuiesc acolo (Bucuresti) trebuie sa platesc in continuare jumatate din impozitul casei presupunand ca voi avea o parte din apartament dupa moartea tatalui(nu are/face testament)?
2> Trebuie sa platesc impozitul casei la apartamentul viitoarei sotii,dupa cununia civila?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2015
sadcorason, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 15:49, 20 Septembrie 2015
Buna ziua.
Daca nu mai locuiti acolo nu este necesar sa platiti impozitul casei.Decat daca doriti sa-i ajutati pe cei dragi.
Pentru casa sotiei trebuie sa platiti.Este de la sine inteles ca daca sunteti o familie aveti cheltuielile comune.
Taxele aferente unei proprietati se achita de catre proprietar.
Atunci cand intr-un apartament locuiesc mai multe familii, rude ale proprietarului (cum este si cazul de fata), daca exista intelegere, acestia se pot intelege sa achite impozitul pur si simplu impartit dupa cota ce le revine.
Prin mutarea in alta locatie aveti posibilitatea sa nu mai platiti impozitul pe care il plateati decat eventual pentru cota ce va revine dupa succesiune sau eventual platiti in continuare cu sora 1/2-1/2 in cazul in care doriti sa achiti si din cota tatalui.
Avand in vedere ca dupa casatorie veti forma o familie cu viitoare sotie in mod normal trebuie sa contributi si dvs. la plata impozitului (doar veti locui impreuna), chiar daca apartamentul luat prin PC constituie bun propriu al sotiei fiind achiztionat anterior casatoriei.
Multumesc pentru raspunsuri!Inteleg ca legal nu sunt obligat sa platesc impozitul casei daca nu mai locuiesc acolo si pot beneficia de partea mea la succesiune fara probleme.Ramane la latitudinea mea daca doresc/am posibilitatea sa-i ajut platind o parte din impozitul casei.Corectati-ma daca n-am inteles bine,va rog.
Multumesc!
Ati inteles bine.
Mai exista si posibilitatea ca tatal sa nu va lase nimic drept mostenire si sa cedeze prin vanzare sau donatie partea lui surorii dvoastra cu care continua sa locuiasca..
Legal, chiar daca locuiti in casa cu tatal d-voastra, nu sunteti obligat sa platiti impozitul, atat timp cat nu s-a facut inca succesiunea. La fel, la apartamentul viitoarei sotii nu sunteti obligat sa platiti impozitul ... poate va certati si va despartiti, apartamentul ii ramane ei asa ca nu aveti nici o obligatie de plata a impozitului, nefiind proprietar.

Alte discuții în legătură

Mosteniri ghindaf ghindaf situatia: casa cumparata cu contract vazare cumparare de la bunica catre noi proprietari: tata pe atunci casatorit cu mama mea si al 2 lea proprietar: fratele ... (vezi toată discuția)
Succesiune oli77 oli77 Daca deschid succesiune, eu trebuie sa platesc toate cheltuielile? Daca nu este platit impozitul pe apartament de doi ani se poate face succesiunea sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog un sfat. mama cu tata au avut 2 copii in viata ... mara2022 mara2022 Buna ziua! Va rog un sfat. Mama cu tata au avut 2 copii in viata eu si soara mea. Mama a murit in urma cu 2 ani. Tata traieste. Mama si tata aveau un ... (vezi toată discuția)